Felç bırakıp icra başlattı

Mehmet Emin Gezer

Mehmet Emin Gezer

  • Katledilen ağabeyinin faillerini sormak için polis merkezi önüne giden Mehmet Emin Gezer’i vurarak felç bırakan polisler beraat ettirildi; Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkeme süreci tamamlanmadan Gezer hakkında icra başlattı.

DAİŞ’in Kobanê'ye saldırılarıyla başlayan ve 50’yi aşkın kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralandığı 6-8 Ekim Kobanê eylemlerinin sürdüğü 7 Ekim 2014’te, Mardin’in Dargeçit ilçesinde Bilal Gezer (29) katledildi. Ağabeyinin faili için Dargeçit Polis Merkezi önüne giden Mehmet Emin Gezer ise özel polis tarafından sırtından vuruldu.

Yaralanan Gezer, felç kaldı. Felç bırakılmasına sebep olan Polis Özel Harekat (PÖH) elemanları hakkında dava açılsa da Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde karar verdi. Kararın taşındığı Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “kaçınılmaz hata” olarak değerlendirerek 4 polisin beraat ettirilmesini istedi. Yerel mahkeme de beraat kararı verdi. Bunun üzerine Gezer Ailesi'nin avukatı Ahmet Arıkan, yeniden hem Yargıtay'a hem de müvekkilinin felç bırakılması nedeniyle İçişleri Bakanlığı hakkında Mardin İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. İdare Mahkemesi, davanın reddi yönünde karar verdi. Bunun üzerine avukat Arıkan, Danıştay'a başvuruda bulunarak, kararın kaldırılmasını istedi. 

Ceza dosyasını Yargıtay’a, tazminat dosyasını da Danıştay'a taşıyarak hukuk mücadelesine devam eden Mehmet Emin Gezer hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından icra işlemi başlatıldı. Emniyet tarafından Ankara 14. İcra Dairesi’ne yapılan başvuruda, mahkeme kararı kapsamında 2 bin 180 TL değerinde vekalet ücretinin 688 TL’lik faizi ile birlikte ödenmesi istendi. Av. Ahmet Arıkan, mahkeme sürecinin Yargıtay ve Danıştay yoluyla devam etmesi nedeniyle icra emrinin gönderilmesinin teamüllere uygun olmadığını söyledi. Kanuni olarak işlemin uygulanabileceğini, ancak teamüller gereği bu tür dosyalarda son kararın beklendiğini belirten Arıkan, “Felç eden failleri cezasız bırakarak üstüne mağduru da icraya vermek, hiçbir ülkede karşılaşılmayacak bir durum. Türkiye’de bunu da gördük” dedi. MA/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.