Finlandiya Rusya ile sınırlarını kapattı

Dünya Haberleri —

Finlandiya/Rusya sınırı

Finlandiya/Rusya sınırı

  • Finlandiya, Rusya’dan sığınma başvurusu yapmak için gelen göçmenlerin artması nedeniyle iki ülke arasındaki tüm sınırları kapattı.

Moskova’nın, Orta Doğu ve Afrika'dan gelen kişilerin yasa dışı şekilde Finlandiya’ya geçmesine yardım ettiğini belirten Helsinki, bunun güvenlik tehdidi yarattığını söylüyor. Rusya ise bu iddiayı reddediyor.

Finlandiya, Nisan ayında NATO'ya katıldı. NATO'nun Rusya'yla en uzun sınırı 1.340 kilometre ile Finlandiya'da.

Kasım ayında Rusya’dan Finlandiya’ya 900 sığınmacı geçti. Bu sayı daha önce ortalama günde birden azdı. Bu nedenle Finlandiya iki ülke arasındaki sekiz sınır kapısından yedisini Kasım ayı içerisinde kapatmıştı. Sona bırakılan Kuzey Kutup Dairesi’ndeki Raja-Jooseppi kapısı ise bugünden itibaren iki haftalığına kapanıyor. Burası başkent Helsinki’den yaklaşık 900 km. kuzeyde.

Finlandiya sınır güvenliğinden Albay Matti Pitkaniitty geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, daha önce Rusya sınır güçlerinin gerekli belgeleri olmadan Finlandiya sınırına geçmesine izin vermediğini ancak bu ay “kesinlikle” politika değiştirdiklerini söylemişti.

Fin Mülteci Danışma Merkezi Müdürü Pia Lindfors BBC’ye, kararın sığınmacıları resmi sınır kapıları yerine yüzlerce kilometrelik sınırdaki orman ve nehirlerden geçmeye iteceğinden korktuğunu söyledi. Kışın bu yolların daha tehlikeli olduğunu belirtti.

HELSİNKİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.