Finlandiya Türk engelini aştı

Dünya Haberleri —

NATO Genel Merkezi

NATO Genel Merkezi

  • Türk devletinin uzun süredir sürüncemede bıraktığı Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin protokolü TBMM’de kabul etmesi Batılı devletlerde memnuniyetle karşılandı. Protokol TBMM’nin 27. Dönem son oturumunda 279 evet oyu ile kabul edildi. Finlandiya, NATO üyelerine teşekkür ederken, Stoltenberg ve ABD'den de açıklamalar geldi.

TBMM'deki oylamanın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter'dan yaptığı açıklamada Türk devletinin Finlandiya'nın katılımına ilişkin süreci tamamlamasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Stoltenberg, bu kararın  "NATO ailesini daha güçlü ve güvenli” yapacağını iddia etti. 

‘Güçlü ve muktedir müttefik’
Finlandiya hükümeti ise yaptığı açıklamada "NATO üyeliği, Finlandiya'nın güvenliğini güçlendirecek ve hem Baltık Denizi bölgesi hem de Kuzey Avrupa'nın istikrar ve güvenliğini geliştirecek" dedi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "güven ve desteklerinden" ötürü tüm NATO üyelerine teşekkür etti. Niinistö, Twitter hesabından paylaştığı açıklamada "Finlandiya, kendini ittifakın güvenliğine adamış, güçlü ve muktedir bir müttefik olacak. Finlandiya artık NATO'ya katılmaya hazır. İsveç'in de en kısa zamanda bize katılmasını iple çekiyoruz" dedi.

ABD İsveç’i işaret etti
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk devletinin Finlandiya'nın üyeliğine onay vermesini memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Bakanlık, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin protokolü de bir an önce meclisten geçirmesini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Hem İsveç hem de Finlandiya, NATO değerlerini paylaşan, güçlü ve muktedir ortaklar. İttifakı güçlendirecek ve Avrupa'nın güvenliğine katkı sağlayacaklardır" dedi. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.