Finlandiya ve İsveç NATO’ya başvurdu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Brüksel'deki NATO merkez karargahında düzenlenen törende her iki ülke büyükelçileri gerekli başvuru belgelerini NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e sundu. 

Stoltenberg törende yaptığı konuşmada, "Bu tarihi bir an" ifadelerini kullandı. "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu memnuniyetle karşılıyorum" diyen Stoltenberg, “iki ülkenin üye olmaları ile birlikte NATO içindeki güvenliği arttıracaklarını" dile getirdi. 

Türkiye ikna edilir

Türkiye’nin vetosunun da aşılacağına inandığını vurgulayan Stoltenberg, "Tüm sorunları gidermek ve süratli bir şekilde sonuca ulaşmak konusunda kararlıyız" dedi. 

Stoltenberg iki ülkenin hızlı bir biçimde üye olacağını ifade etmiş olsa da, Türkiye'nin veto şantajı sürecin devamı konusunda belirsizlikleri beraberinde getiriyor. 

Derdi F-16’ları almak

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'a göre ise Erdoğan'ın asıl amacı, bu konuyu Amerikan F-16 savaş uçakları alımında koz olarak kullanmak. 

Bir süre öncesine dek askeri açıdan tarafsız bir çizgi izleyen iki İskandinav ülkesi, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından tutumlarında değişikliğe giderek NATO'ya üye olma yolunu seçti. Rusya’ya göre ise uzun süredir NATO tatbikatlarına katılan iki ülkenin İttifak’a üye olması büyük bir fark yaratmayacak. 

ABD'ye gidiyorlar

Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson bugün Washington’a gidiyor.

ABD Başkanı Joe Biden iki lideri Beyaz Saray'da ağırlayacak.

Görüşmede NATO’ya üyelik sürecinin detayları da ele alınacak.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.