Fort: İmralı, işkenceyi aşıyor

Dünya Haberleri —

  • Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 56. İnsan Hakları Oturumlarında “Türkiye’de insan hakları” başlığında yapılan konferansta, Kürt Halk Önderi Öcalan’a dönük tecridin, işkencenin ötesinde bir uygulama olduğu dile getirildi.   
  • Konferansta İmralı rejimi ve Kurdistan’daki insan hakları ihlallerini dile getiren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi, Katalan Senatör Laura Castel Fort, “Eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk var. İmralı tecridi Kürt sorununu çözümsüz bırakmaya dönüktür” dedi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’ndeki BM İnsan Hakları Konseyi 56. İnsan Hakları Oturumları kapsamında Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) tarafından “Türkiye’de insan hakları” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 25 yılı aşkın süredir İmralı Ada Hapishanesi’nde uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve 40 aydır da hiçbir haber alınamaması durumu ele alındı. Konferansta konuşan Avrupa Parlamentosu Katalan üyesi Laura Castel Fort, yaşanan tecridin işkence olduğunu söyledi. Castel Fort, “İmralı Adası’nda eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk var. Bir bütün olarak mutlak iletişimsizlik halinde tutuluyor. Ona dönük uygulamalar bir bütün olarak işkencenin ötesinde bir durum. İmralı tecridi Kürt sorununu çözümsüz bırakmaya dönüktür” dedi.

MRAP BM Daimi Temsilcisi Gianfranco Fattorini moderatörlüğünde yapılan konferans, Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecrit ve Kurdistan’da yürütülen hukuksuz uygulamaları mercek altına aldı. Asrın Hukuk Barosu Avukatlarından İbrahim Bilmez, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Laura Castel Fort ve Kürt siyasetçi Fırat Anlı konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın konuşmacılarından İspanya Temsilciler Meclisi Üyesi Katalan Senatör ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Laura Castel Fort, İmralı tecridini Fırat Haber Ajansından (ANF) Serkan Demirel’e değerlendirdi.

Hükümeti bir izolasyondan ibaret

Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarının hiçbir hukuksal ve insani boyutunun olmadığını ifade eden Senatör Laura Castel Fort, “İmralı’da bir tecrit rejimi inşa edildiğini ve Türkiye’deki hükümetin bir izolasyon rejiminden ibaret olduğunu düşünüyorum. Daha önceki yürüttüğümüz çalışmalarda açıkça gördük ki, Sayın Öcalan ağır bir işkence ile karşı karşıyadır” diye kaydetti.

Guatemala’da olan İmralı’da yok

İmralı’daki tecridin dünyada eşi benzeri olmadığının altını çizen Senatör Laura Castel Fort, “1970-80’lerde hatta Guatemala’da dahi böylesi bir tecrit sistemi ve rejimi görülmemiştir. O dönemlerde bile tutsaklarla her zaman bir iletişim olmuştur. Fakat Sayın Öcalan’dan hiçbir haber alınamıyor ve mutlak bir iletişimsizlik altında tutuluyor. Bu durum ciddi insan hakları ihlalidir ve sessiz kalınamaz” dedi.

Susmak suçluyu savunmak demektir

İmralı’da yaşanan hukuksuzluk karşısında uluslararası yetkili kuruluşların sessizliğini de eleştiren Laura Castel Fort, “Böylesi bir insan hakları ihlaline karşı sessizlik, aslında bu işkenceyi uygulayanı savunmak anlamına gelmektedir. Avrupa Konseyi, BM gibi uluslararası kurumlar, insan haklarının çiğnenmesine karşı olduklarını söylüyorlar fakat, Abdullah Öcalan’ın meselesinde halen sessizliklerini koruyorlar. Bu da kurum ve devletlerin içinde bulunduğu çifte standartları açık bir şekilde gözler önüne seriyor” diye kaydetti. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.