Frankfurt’ta dayanışma gecesi

Yurt Dışı Haberleri —

Frankfurt'ta dayanışma gecesi

Frankfurt'ta dayanışma gecesi

  • Almanya’nın Frankfurt kentinde depremzedeler için dayanışma gecesi düzenlendi. Gecede konuşan Heyva Sor yöneticisi Faruk Akalan, “Depremden sonra uluslararası dayanışmanın ne kadar güçlü ve  büyük olduğunu gördük” dedi.

BERDAN DOĞAN / FRANKFURT
 
Frankfurt Jinên Ciwan ên Têkoşer’in (Teko-JIN) düzenlediği Landungsbrücken tiyatro salonunda düzenlediği geceye Alman, Kürt ve Türkiyeliler katıldı. El sanatlarının ve açık yemek büfesinin bağış karşılığında sunulduğu gecede sahneye çıkan Elif, Phillip Sipan ve Ali Erel Kürtçe stranları özgün tarzları ile seslendirdi.  
 
Uluslarası dayanışma gerçekleşti
Geceye katılan Heyva Sor a Kurdistanê yöneticisi Faruk Akalan, deprem esnasında ve sonrasında yaşananları şu sözler ile aktardı: “Burada deprem sonrası ölülerini kendi güçleri ile gömmek, kendi yaşam mücadelelerini tek başlarına vermek zorunda bırakılan yüzbinlerce insan adına konuşuyoruz. Deprem süresince ve sonrasında Amerika’dan Japonya’ya, Çin’den Bolivya’ya, Kamboçya’dan Eritrea’ya kadar bizleri tanımadığını düşündüğümüz ülkelerden yardımlar geldi. Çadır kuran, yemek dağıtan ve insani yardım sunan onlarca ülke ve örgüt yan yana duruş sergiledi. Uluslararası dayanışmanın ne kadar güçlü ve büyük olduğunu bu depremde gördük.”

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden(TJK-E) Döne Güzel, ulus devletlerin insanları kar hırsı için baskı ve kısıtlamalar uyguladığı ve savaşları sürdürerek insanları açlık, susuluk ile ölüme terk ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun yaşadığı kaosun en büyük payı Avrupa ve ABD. Bu sömürü dünyasında başta kadın, gençlik ve sosyalist hareketler olmak üzere herkese büyük bir sorumluluk düşüyor” dedi.  
Seçimlere ve HDP’nin kapatılmasına değinen Güzel, “Eğer kendilerini muhalefet olarak tanımlayan kesimler ses çıkartmış olsalardı HDP bugün kapatılmayacaktı” diye konuştu.
 
Türkiye ile Almanya arasında büyük bir aşk var   
Gecede sahne alan Hevî  tiyatral sunum üzerinden Mustafa Kemal ile Adolf Hitler arasındaki ilişkileri, Türk ve Alman faşizmin ne kadar yakın çalıştıklarını basın kaynakların ve fotoğraf belgelerin görselliklerini sunarak tarihsel ayrıntıları Almanca aktardı.  
 Ardınan sahne alan Keça Filankes kedisinin yazdığı Almanca şiirleri ve Kürt şair Cigerxwin’in sevilen Kürtçe şiirlerini okudu. Gece’de sahne alan ünlü sanatçı Lale Koçgün ve ekibi Kurmancî, Kirmançkî ve Ermenice seslendirdikleri esleri ile geceye güzel bir renk kattılar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.