Fransa cumhurbaşkanını seçiyor

Dünya Haberleri —

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

  • Fransa'da Pazar günü cumhurbaşkanlığını seçiminin ilk turu yapıldı. 

Yaklaşık 67 milyon nüfusa sahip Fransa'da 48 milyon seçmen var. Hükümetin kararıyla Covid-19 testi pozitif çıkan seçmenler de maske kullanmak şartıyla seçim merkezlerine giderek oy kullandı. 

12 aday yarıştı
Seçimlerde 12 aday yarıştı. Ancak adaylar arasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) adayı Valerie Pecresse, aşırı sağcı Marine Le Pen, "ırkçı" görüşleriyle bilinen aşırı sağcı Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi Başkanı Eric Zemmour ve solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin lideri Jean-Luc Melenchon’un ismi öne çıktı. 

Sonuçlar 13’ünde açıklanacak
Seçimin ilk turuna ilişkin kamuoyu yoklamalarında ise Macron ile Le Pen önde görünüyordu. İlk turun resmi sonuçları 13 Nisan'da Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanacak. 
Seçimin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50'lik oy yakalayamaması durumunda en çok oyu alan iki aday 24 Nisan'da yapılacak ikinci turda yarışacak. Seçimi kazanan aday 13 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralacak. 

Zemmour’a tepki: Utanç kaynağısın
Oylama sırasında aşırı sağcı aday Zemmour’a karşı protestolar da yaşandı. Oyunu kullanmak için başkent Paris’in 8. bölgesindeki Roquepine Spor Salonu'na gireceği esnada Zemmour’a yaklaşan bir kişi "utanç kaynağısın" diye bağırdı. Zemmour’un oy kullandığı seçim bürosu önündeki kampanya afişleri de tahrip edildi. 
Kendisi de Cezayir kökenli Yahudi göçmeni olan Zemmour, seçildiği takdirde ilk iş olarak aralarında göçmen kökenli Fransızların da olduğu 1 milyon kişiyi sınır dışı edeceğini açıklamıştı. 
Zemmour gibi aşırı sağcı olan Macron’un en güçlü rakibi Marine Le Pen de seçilmesi halinde kamusal alanda başörtüsü takılmasını yasaklamak istiyor. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.