Fransa cumhurbaşkanını seçti

Dünya Haberleri —

Fotoğrafta bir Fransız seçmen, Epagne-Epagnette’teki seçim merkezinde oy kullanırken görülüyor. Foto: AFP

Fotoğrafta bir Fransız seçmen, Epagne-Epagnette’teki seçim merkezinde oy kullanırken görülüyor. Foto: AFP

  • Fransız seçmenler, 5 yıl görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirlemek için dün sandık başına giderek oy kullandı. Mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen arasındaki yarış, Fransa'nın son yıllardaki en kritik seçimlerinden birine sahne oldu. 

Veba ve kolera arasında seçim

Zira Macron ve Le Pen arasında seçim yapmayı “Veba ve kolera arasında seçim yapmak” gibi olumsuz gören ciddi bir kitle olduğu bilinmesi sebebiyle 48.7 milyonluk seçmenin kaçının sandığa gideceği merak konusuydu. Seçim öncesi sonucu “ne Macron ne Le Pen” deyip sandığı boykot edenler ile aşırı sağın yükselişini önlemek için gönülsüzce Macron’a oy vereceklerin belirleyeceğine dair yorumlar öne çıkıyordu. Cumhurbaşkanı seçiminin dün yapılan ikinci turunda önemli oranda bir seçmen kitlesi politikalarını ve icraatlarını beğenmedikleri Macron ile aşırı sağcı rakibi Le Pen arasında tercih yapmak zorunda kaldı. 

Anketlerde Macron öndeydi

Resmi sonuçlar Anayasa Konseyi tarafından 27 Nisan'da açıklanacak. Seçimi kazanan aday 13 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralacak. İlk tur seçimlerde yanılmayan kamuoyu yoklamalarında bu kez Macron'un yüzde 57,5 oy oranına ulaşacağı, Le Pen'in ise yüzde 42,5 oy alacağı tahmin ediliyordu. Macron ve Le Pen, 2017 yılında karşı karşıya geldiklerinde Macron oyların yüzde 66’sını, Le Pen ise yüzde 34’ünü almıştı. 

Macron’un 5 yılı nasıl geçti?

Fransa'da 2017'de ülke tarihindeki en genç cumhurbaşkanı olarak iktidara gelen Macron'un dönemine, “Sarı Yelekliler Hareketi” ve Müslümanları hedef alan yasa damga vurdu. Macron görev süresi boyunca zamanının çoğunu, Fransa'yı Avrupa Birliği’nin (AB) lideri ve uluslararası sahnedeki önemli bir aktör olarak göstermeye harcadı. Ancak halk bunlardan ziyade hayat pahalılığına son verecek ve ekonominin düzeltilmesi ile ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi konusunda çözüm projelerine ihtiyacı olduğunu grevlerle ve protestolarla defaatle ortaya koydu. Bununla birlikte seçmenlerin çoğunun gözünde Macron sadece zengin bir zümrenin ve Paris seçkinlerinin cumhurbaşkanı gibi davrandı. Bu da Macron’u zamanla istenmeyen bir cumhurbaşkanı haline getirdi. Macron'un ise yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi halinde iklim konusunda yeni başbakanı doğrudan sorumlu yapmayı vaat ediyordu. 44 yaşındaki Macron ayrıca emeklilik maaşının en az 1100 euro olması gerektiğini söylüyordu.

Üçüncü kez aday olan Le Pen

Cumhurbaşkanı seçiminde 3. kez aday olan Le Pen, seçilirse göç konusunda yeni bir yasa çıkarmayı ve bunun için referandum düzenlemeyi istediğini açıklamıştı. Aşırı sağcı adayın bu yasayla ‘güvenlik tehdidi’ olarak görülen kimi göçmenleri ülkelerine göndermek niyetinde olduğu biliniyor. Le Pen ayrıca kamuya açık alanlarda başörtüsünün yasaklanmasından yana. Le Pen emeklilik yaşını ise AB'deki en düşük seviye olan 62'de tutmayı vaat etmişti. Seçilmesi halinde hayat pahalılığına karşı ise akaryakıt ve enerjiden alınan KDV'yi düşüreceğini belirtiyordu. 53 yaşındaki siyasetçi ABD, AB ve NATO ile ilişkileri yeniden düzenlemek istediğini ve Rusya ile daha yakın işbirliği kuracağını da ifade ediyordu.

PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.