Fransa grevle felç oldu

Dünya Haberleri —

Fransa'da protesto gösterileri

Fransa'da protesto gösterileri

  • Fransa’da iktidarın emeklilik yaşını 64’e yükseltmek için hazırladığı tasarıyı çalışanlar genel grevle karşıladı. Öğlen saatlerinde başlayan grev başta ulaşım olmak üzere hayatı felç etti. 

Emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilme girişimine karşı sendikalar yarım günlük genel grev yaptı. Başta başkent Paris olmak üzere özellikle ulaşım sektöründeki çalışanların yoğun bir şekilde greve katılımı dolayısıyla demiryolları ve metro seferleri önemli ölçüde durdu. Fransa’nın resmi demir yolu işletmecisi SNCF, yolculardan seyahatlerini iptal etmesini veya ertelemesini talep etti. SNCF, "Planladığınız seyahatlerinizi mümkünse iptal etmenizi ya da ertelemenizi ve uzaktan çalışmayı tercih etmenizi öneririz" ifadesi kullanıldı.

Emekçiler Emeklilik Reformu olarak adlanırılan düzenlemeye karşı çıkmak için 19 Ocak'ta ülke genelinde gösteri düzenlemiş, bu gösterilere 1 milyondan fazla kişi katılmıştı. Fransa’nın 8 sendikasının halkı tekrar sokağa inmeye çağrısın daha yüksek bir katılım bekleniyor. 

Sendikalar kararlı

Sendikaların çağrı üzerine çalışanlar ülke genelinde öğle saatlerinde başlayıp akşam saatlerinde bitecek protesto yürüyüşleri düzenleyerek emekli olma yaşını yükselten reforma karşı çıkacak. Başbakan Elisabeth Borne, parlamentoda başlayan reformla ilgili yasa tasarısının görüşmelerinde hükümetin geri adım atmayacağı mesajını verirken, sendikalar emekli olma yaşını 62’den 64’e çıkaran düzenlemeyi kabul etmeme konusunda kararlı tutumlarını sürdürüyor.

Emmanuel Macron’un ikinci kez seçildikten sonra tekrar gündeme getirdiği ‘reforma’ için çalışanlar 19 Ocak’ta greve gitmişti. 

Sendikalar ve hükümet ne söylüyor?

Hükümet doğum oranını düşmesi ve yaşam süresini artmasını gerekçe göstererek emeklilik sistemini sürdürebilmek amacıyla reformun mutlaka gerekli olduğunu savunuyor.

Sendikalar ve sol partiler ise büyük şirketlerin ve yüksek vergi verenlerin sürekli zarar eden emeklilik sisteminin zararlarını karşılamasını istiyor.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılmasını öngören reform, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı getiriyor.

Meclis’te ilgili komisyonda görüşülmesi süren tasarı, 6 Şubat’ta genel kurul gündemine gelecek. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.