Fransa sandığa gitti 

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa'da seçmenler genel seçimin ikinci turu için Pazar günü sandık başına gitti. Seçim Macron için zorlu bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.

Yaklaşık 48,7 milyon seçmenin bulunduğu ülkede halk, 577 sandalyeli Ulusal Mecliste görev yapacak milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti. Seçim asıl olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ensemble ittifakı ile Boyun Eğmeyen Partisi’nin lideri Jean-Luc Melenchon'un öncülüğünde kurulan sol ittifak NUPES arasında geçti. Boyun Eğmeyen Partisi (LFİ), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partisi'ni (PCF) kapsayan "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (NUPES) ittifakı Meclis'te salt çoğunluğu (289 sandalye) alarak, Melenchon'un başbakan olarak atanmasını hedefliyor. 

Macron zor durumda
Anketlere göre, Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM), Horizons (Ufuklar) ve Demokrasi Hareketi (MoDem) partilerinden oluşan Ensemble ittifakı mecliste çoğunluğu kazanamayabilir. Ensemble ittifakının 265 ila 300 milletvekili kazanacağı tahmin ediliyor. NUPES’in ise 180 ila 210 sandalye alması bekleniyor. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR), Bağımsızlar, Demokratlar Birliği (UDI) ve merkez partisi Les Centristes'in ise toplam 40 ila 65 sandalye alması öngörülüyor. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Cephe’nin de 20 ila 40 milletvekili çıkaracağı tahmininde bulunuluyor.

Radikal değişim beklentisi 
Liberation gazetesinde yer alan bir analize göre, ikinci tur seçimleri, 2017’den bu yana Macron’un partisinin egemen olduğu Ulusal Meclis’te radikal bir değişime yol açabilir. Liberation, “Sandıklardan çıkacak sonuç ne olursa olsun, yeni meclis daha az yekpare olacak ve bu nedenle öncekinden daha az uysal olacak ve aşırı başkanlık rejiminde büyük ölçüde unutulmuş bir parlamenter canlılığı ortaya çıkaracak” yorumunda bulundu.

İlk tur sonuçları tartışmalıydı
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 12 Haziran’da yapılan ilk turda Ensemble ittifakı oyların yaklaşık yüzde 25,75'ini almıştı. NUPES ittifakı ise yüzde 25,66 ile Ensemble'yi takip ediyordu. Bazı NUPES adaylarının oylarının ise ittifak bünyesinde sayılmadığı ileri sürülmüştü. Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin oy oranı yüzde 18,68'i bulurken, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler yüzde 10,42'de kalmıştı. İlk turda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 52,49 olmuştu. 

Başarısız bakanlar istifa edecek
Seçimin ikinci turuna kalan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un yanı sıra kabinede milletvekili adayı olan 14 bakandan, milletvekili seçilemeyenlerin ise kabineden istifa edecekleri açıklanmıştı. 5 milletvekili adayı seçimin ilk turunda Ulusal Meclis'e girmeye hak kazanmıştı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.