Fransa’da 3 yeni oy verme noktası

Dünya Haberleri —

Fransa'da seçimler için yeni merkezler

Fransa'da seçimler için yeni merkezler

  • Yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde, yurtdışında yaşayanlar için oy kullanma zamanı, 27 Nisan Perşembe günü başlıyor. Fransa'da oy vermede yaşanacak yoğunluğu azaltmak için üç merkezde daha oy kullanılabilecek.

Yurt dışı seçmenleri 74 ülkede 177 merkezde, 27 Nisan- 9 Mayıs tarihleri arasında oylarını kullanacak. Almanya (25 büro), Fransa (9 büro), ABD (8 büro), Avusturya, İngiltere, Hollanda, Çin, Rusya ve Kanada'da oy kullanılabilecek. Fransa’da oy kullanacaklar için üç yeni oy verme noktası daha belirlendi.
Yurtdışındaki seçmen, büyükelçilik ve başkonsolosluk binalarında yerel saatle 09.00 - 21.00 arasında; başkonsolosluğa bağlı şehirlerde ise yerel saat ile 09.00 - 18.00 arasında oy kullanabilecek. Seçmen, randevu almaya gerek olmadan, temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek.

Clermont Ferrand, Orleans ve Mulhouse
Fransa'da başkent Paris'teki başkonsolosluk binasının yanısıra, Bordeaux, Lyon, Strasbourg, Nantes ve Marsilya kentlerindeki konsolosluk binalarında oy kullanılacak. Ancak sandığa ulaşımın kolaylaştırılması ve Lyon, Paris ve Strasbourg sandıklarının yükünün azaltılması amacıyla bu sene; Lyon seçim bürosuna Clermont Ferrand (Belfort), Paris seçim bürosuna Orleans, Strasbourg seçim bürosuna ise Mulhouse kentlerinde kurulacak bürolar eklendi.

Yeni sandıklarda 18:00’da son bulacak
Fransa’daki seçim hazırlıklarına dair VOA’ya bilgi veren Paris Başkonsolosluğu, mevcut 6 sandıkta 27 Nisan- 9 Mayıs, yeni kurulan 3 sandıkta ise 29 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabileceğini belirtti. Mevcut 6 sandıkta oy kullanma işlemi 21.00'e kadar devam ederken, bu 3 yeni sandıkta 18.00'de sona ereceğini vurgulayan yetkili, iş ve yolculuk durumu uygun olan seçmenlere, uzun kuyruklarda beklememek için hafta içi oy kullanmayı seçmeleri çağrısında bulundu.

HDP müşahit bulundurabilecek
Yurtdışında yapılan seçimlerde en önemli konulardan bir tanesi de sandık ve oy güvenliğinin sağlanması. Konuya ilişkin, VOA Türkçe'ye bilgi veren siyasi partilerin Paris temsilcileri, sandık güvenliği için her türlü önlemi aldıklarını, sandık kurulunda olmayan İyi Parti, HDP gibi partilerin de "müşahit/gözlemci" sıfatıyla salonda bulunacağını belirtti. Parti temsilcileri burada iki hafta boyunca verilecek oyların tümünü her gün kayda geçireceklerini belirtti.
Sandık kurulunda bir önceki seçimlerde birinci gelen ilk üç parti temsilci bulunduracak. Oylar, bu 3 temsilcide ve YSK temsilcilerinde bulunan anahtarların biraraya gelmesiyle açılabilen kilitli bir odada saklanacak. Odalara tek başına kimse giremeyecek. Ardından yine bu siyasi parti temsilcilerinin eşliğinde mühürlü oy torbaları Türkiye'ye gönderilecek. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.