Fransa’da Kara Perşembe

Dünya Haberleri —

Fransa'da grev eylemleri

Fransa'da grev eylemleri

  • Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve  hükümetinin geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni emeklilik reform paketine karşı kamu sektörleri dün tüm gün grevdeydi.

Emeklilik yasasına karşı 19 Ocak’ta birçok meslekten 750 bin emekçi, iş bırakarak grev yaptı ve alanlara çıktı. Fransa çapında 220 eylem yapıldı. Paris ve çevresinde ulaşımı kitleyen grev nedeni ile okullar kapandı. Rafineriler hizmeti yarıdan fazlasını durdururken, sağlık sektörü ise büyük ölçüde sekteye uğradı.Ulaşımda ise hem şehirler içi hem de şehirler arası ve uluslararası yolculuklarda yarıdan hazla hizmet dışı kaldı.

 Paris ve diğer büyük kentlerde grev nedeni ile sabah saatlerinde uzun kuyruklar oluştu. Paris’i çevreleyen banliyölere giden RER tren sistemi yarıdan fazla hizmeti durdurdu. Metro istasyonlarının tamamen kapandığı grev nedeni ile sabah saatlerinde liseliler bulundukları okul önlerinde, ülkenin en büyük ulaşım şirketi olan SNCF çalışanları ise işyerlerinin önünde eyleme geçti.

Ülke genelinde etkili olan grev nedeni ile sabah saatlerinde başlayan küçük protestolar öğleden sonra kent meydanlarına yürüyüşler olarak taşındı. “Macron yasanı geri çek” sloganı ülkenin genelinin sloganı olurken, emekçiler bugünü “kara perşembe” ilan etti.

Emeklilik yaşı 64’e çıkıyor

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve  hükümeti geçtiğimiz hafta yeni emeklilik reform paketini açıkladı. Uzun zamandır beklenen, Fransa’da son yılların tartımalı yasasını Fransa Başbakanı Elisabeth Borne açıkladığı emeklilik yasasında göre hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 

Yasada kademeli olarak yükselecek bir emeklilik yaşı öneriliyor. Buna göre 2030’da 62’den 64’e yükselecek ve emekli maaşı 1.230 Euro olacak. Bu maaş bir ev kirasına bile etmiyor. Tam emeklilik için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Başbakan Borne, "Bugün emeklilik sistemimizi dengelemek için adil bir proje sunuyoruz" ifadesini kullanırken, hangi adil düşünceden bahsediyor anlaşılmıyor.

Cumhuriyetçilerin oyuna ihtiyacı var

Macron ve Borne'un mutlak çoğunluğa sahip olmadıkları Parlamento'da söz konusu reformu kabul ettirmeleri  için Cumhuriyetçi Parti’nin oyların ihtiyacı var. Cumhuriyetçiler ise sessizliğini koruyor. Ama önceki birçok yasada yetkisini kullanarak oylamadan direk Senato’ya gönderen bir hükümet olduğu için muhtemelen bir çoğunluk sağlanamadığında bu yönteme başvuracak.PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.