Fransa’da sol için kritik seçim

Dünya Haberleri —

Sol kanadın ittifakı Nupes’in öncüsü Jean-Luc Melenchon başbakan olmaya talip. 

Sol kanadın ittifakı Nupes’in öncüsü Jean-Luc Melenchon başbakan olmaya talip. 

  • Fransa’da milletvekillerinin belirleneceği genel seçimlerinin ilk turu Pazar günü yapıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ve sol kanattan Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifakları yarıştı.

Yaklaşık 48,7 milyon seçmenin bulunduğu ülkede halk, ulusal mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimde 6 bin 293 aday milletvekili olmak için yarışıyor. İlk turda bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılacak. 

İkin tur 19 Haziran’da

Seçimlerin 19 Haziran’da düzenlenecek ikinci turuna, yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek. 

Nupes ittifakı iddialı 

Nupes ittifakı, mecliste salt çoğunluğu (289 sandalye) alarak, Melenchon’un başbakan olarak atanmasını hedefliyor. Nisan ayındaki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda üçüncü olan solcu Boyun Eğmeyen Hareketi’nin (LFİ) lideri Melenchon’un girişimiyle, “tarihi adım” olarak nitelendirilen LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakı kurulmuştu.

PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.