Fransa’da yarın hayat duracak

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa'da hükümetin yaptırım tehditlerine rağmen grevler yayılarak devam ediyor. 

SELMA AKKAYA / PARİS

Petrol rafinerileri ile nükleer santral işçilerinden sonra ulaşım, eğitim ve demiryolları çalışanları ülke genelinde grev ve eylemler yapacak. Grevler nedeniyle Salı günü ülkede hayat duracak.
Fransa’da Eylül sonunda TotalEnergies ve Esso-ExxonMobil rafinerilerinde grev başlamıştı. Fransa’nın en büyük sendikal konfederasyonu olan Genel İş Konfederasyonu (CGT) tarafından başlatılan grev, İşçi Cephesi (FO), Dayanışma Sendikası, Fransız Ulusal Sendikası’nın (FSU) yanısıra Lise Öğrencileri Sendikası (Fidl), Üniversite Öğrencileri Sendikası (Unef), Ulusal Lise Hareketi (MNL) öğrenci sendikaları tarafından da destekleniyor.

2 sendika anlaştı
Ancak Macron hükümetinin grevi kırmak için zorla işe döndürme prosedürünü devreye sokmasının ardından Esso-ExxonMobil şirketinde örgütlü olan ve hükümete yakınlığı ile bilinen Fransız İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT) ve Fransız Genel Kadrolu İşçi Memur Konfederasyonu (CFE-CGC),  işverenle masaya oturarak anlaşma yolunu seçti. 

CGT direniyor
Sektörde en fazla örgütlülüğe sahip CGT ise Esso-ExxonMobil şirketiyle anlaşan sendikaları “maskara” olarak nitelendirerek greve devam kararı aldı. Sendikal alanda yaşanan bu kırılma karşısında CGT ise diğer sendikalar ile birleşerek Salı günü ülke genelinde genel greve gideceklerini duyurdu. Zam talebiyle ve grev hakkını savunmak için işçileri alanlara çağıran sendikalara, öğrenci hareketleri de destek veriyor.

Trenler sefer yapmayacak
CGT Demiryolları Sendikası Genel Sekreteri Laurent Brun, genel grev nedeniyle Salı günü demiryollarında tüm seferlerin duracağını belirterek, “Salı günü alanlarda olacağız” dedi.

EDF çalışanları da katılıyor
Demiryolları çalışanlarının yanısıra ülkenin en büyük elektrik dağıtım şirketi EDF’ye bağlı işçiler ile uzun yol şoförleri de grevin parçası olacağını açıkladı.

Sendikalar geri adım atmıyor
Greve devam etme kararı alan sendikalar, hükümetin zorla işe döndürme prosedürünü devreye sokmasına da öfkeli. Sendikalar, Macron hükümetinin tartışmalı politikalarına karşı direnmemeleri halinde geri dönülmez bir yola gireceklerini biliyor. Bu nedenle Salı günü başta başkent Paris olmak üzere tüm ülkede hayat durdurulmak isteniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.