Fransa’da yeni internet yasası kabul edildi
Dünya Haberleri —

- Fransa’da Parlamento, muhalefet partilerinin sert biçimde karşı çıktığı ‘İnternette Nefreti Önleme Yasası’nı kabul etti.
Ulusal Meclis’te iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) ile liberal muhalefet partisi UDI-Agir üyelerince desteklenen yasa kabul edildi.
Sağ muhalefet partileri ile aralarında Boyun Eğmeyen Fransa’nın (FI) da olduğu muhalefet partileri ise yasaya ‘hayır’ oyu verdi. 2012-2017 arasında iktidarda olan Sosyalist Parti (PS) üyeleri ise çekimser kaldı. Fransız Komünist Partisi (PCF) üyeleri ise Covid-19 salgını nedeniyle birçok parlamenterin meclise gelememesine tepki olarak, oylamaya katılmadı.
Yasa, sosyal medya platformları ile arama motorlarının yasadışı kabul edilen tüm paylaşımları en geç 24 saat içerisinde silme zorunluluğu getiriyor. Aksi halde 1 milyon 250 bin euroya kadar varan para cezaları kesilebilecek. Bu kapsama giren paylaşımlar arasında nefrete teşvik edenler, şiddet içerenler, ırkçı veya dini inanışlara hakaret edilen söylemler bulunuyor.
Yeni yasaya muhalefet partileri, yargıyı temsil eden hakimlerin kararı aranmadan ceza kesilebilmesine karşı çıkılıyor. Zira burada yetki daha çok Radyo-Televizyon Üst Konseyi (CSA) adlı kontrol mekanizmasına bırakılıyor.
Sol muhalifler de yasanın aşırı sansür uygulamasının önünü açacağını belirtiyor.
PARİS







