Fransa’dan zirve çıkışı

Dünya Haberleri —

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

  • Fransa, Türk devletinin  Irak/Suriye’deki işgal saldırıları kapsamında gerçekleştirdiği hava saldırılarına dair Ürdün’de bir zirve toplamak istediğini açıkladı. Fransa ve Irak zirvenin yıl başından önce gerekleşmesini ön görüyor.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki liderin Türk devletinin Irak ve Suriye’ye, İran’ın Irak’taki hava operasyonlarından sonra bölgede "gerginliğin artmasıyla ilgili endişeleri paylaştığı" bildirdi.

Açıklamada, iki liderin Ürdün’ün de katılımıyla bölgenin önde gelen liderleriyle birlikte Amman'da yıl sonundan önce bir toplantı düzenlenmesi konusunda anlaştığı aktarılırken, zirveye hangi ülkelerin katılacağı konusuna açıklık getirilmedi.

Yine aynı açıklamada, Macron’un Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi gelecek yıl başında Paris’e davet ettiği bildirildi.

Saldırgan taraf var mı?

Hava saldırılarını gerçekleştiren taraf olarak Türk devletinin çağırılıp çağrılmadığı konusu netlik kazanmış değil. Paris’teki Türk Büyükelçiliği’ne Ankara'nın davet edilip edilmediğini soran euronews'ün bu yöndeki talebi henüz cevaplanmadı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile önceki gün telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bu görüşmede Irak ve Suriye’deki gelişmelerin öncelikle gündeme geldiği tahmin ediliyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 Kasım’da İstanbul’da meydana gelen terör saldırısında sonra Türkiye’nin Suriye’ye kara operasyonu düzenleyebileceğini söylemişti. Ancak Kuzey Doğu Suriye’de bulunan ve DAİŞ’e karşı mücadele misyonunu gerçekleştiren koalisyon güçler ve devletler karşı çıkıyor.

QSD Türk saldırganlığını işaret etti 

Yeni Özgür Politika gazetesine konuşan QSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’de, ABD ve Rusya’nın tavrının kara operasyonu karşısında olduğunu dile getirerek; “Erdogan defalarca Kobanê, Minbic ve Til Rifet'i işgal etmeyi ilan etti fakat adım atamadı. Siyasi konjonktürde birçok değişim yaşandı, işgale onay alamıyor. Savaşı başlatabilir, ancak savaşın sonlandırılması güçlerimizin elinde olacak" demişti.  

Fransa, Irak ve Suriye’de Türk devletinin yaptığı bombardımanların DAİŞ’e karşı verilen mücadeleyi zayıflattığına özel dikkat çekiyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.