Frontex’e karşı referandum

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsviçre parlamentosunun Frontex’e mali destek verme kararını referanduma taşımak için Göçmen Dayanışma Ağı öncülüğünde kurulan komite gerekli 55 bin imzayı topladı. Referandumun Mayıs ayında yapılması hedefleniyor.

ALİ ÖZŞERİK

İsviçre parlamentosunun Avrupa sınır polisi Frontex’e yıllık 61 milyon Frank mali destek verilmesi kararını referanduma taşımak için Göçmen Dayanışma Ağı, 70 destekçi kurum birlikte bir komite kurarak imza kampanyası başlattı. Kampanya, salgın ve kış koşullarına rağmen başarıya ulaştı. İsviçre’de yeni bir yasayı referanduma taşımak için 50 bin imza toplanması yeterli oluyor. Komite bu sayıyı aşarak 55 bin imza topladı. Komite, önümüzdeki günlerde toplanan imzaları federal parlamentoya iletmeyi ve Mayıs ayında da referandum yapılmasını amaçlıyor. 

Yasalar hiçe sayılıyor

Komite, Frontex’in mültecilerin Avrupa’ya girişinin engellenmesi için Ege, Akdeniz ve Balkanlar dahil sınır bölgelerinde konuşlandırılmış bir polis gücü olduğuna dikkat çekti. Komiteye göre; temel insan haklarını ve uluslararası anlaşmaları hiçe sayan Frontex göçmenlerin iltica hakkını engellemek için kullanılıyor. Ayrıca Frontex’in göçmenlere işkence ve eziyet ettiğine dair şikayetler, tanıklıklar ve deliller de bulunmakta. Sınır ve sahil güvenlik polisi tarafından yürütülen operasyonlar sırasında göçmenler zorla geri çevriliyor. Göçmenler Akdeniz'de kaderlerine terk ediliyor ya da Libya'daki işkence kamplarına geri gönderiliyor. 

Vergiler kurtarmaya ayrılmalı

Neuchatel ve Zürih üniversitesinden Prof. Pierre Bühler de  parlamentonun kararına tepki göstererek, “Vergilerimizin insan hakları ihlallerini desteklememesi gerekiyor. Basit bir hesap yapıyorum: Bir yıl için Frontex’e ayrılan meblağ ile Akdeniz'de bir cankurtaran flikası 14 yıllığına finanse edebilir” dedi. Pierre, kiliseleri de karara karşı sessiz kalmamaya çağırdı. 

BERN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.