G20 Zirvesi’nde 5 dosya

Dünya Haberleri —

G20

G20

  • G20 Liderler Zirvesi, Endonezya'nın Bali adasında bugün başlıyor. İki gün sürecek zirve, bu yıl Rusya hariç dünyanın en büyük 19 ekonomisine sahip ülkelerin liderlerini ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i bir araya getirecek.

G20 Zirvesi’nde 19 liderin masasında 5 önemli dosya bulunuyor. Zirvede masaya yatırılacak olan ilk dosya, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi ve sonuçları olacak.

* İkinci dosya küresel gıda krizi.

* Üçüncü dosya Kuzey ülkeleri ile Güney ülkelerinin arasındaki küresel mali dayanışma.

* Dördüncü dosya küresel ekonomik istikrar.

* Zirvede gündeme gelecek beşinci dosya ise borç dosyası olacak.

Biden Cinping görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Biden'ın göreve başladığından bu yana ilk kez yüz yüze görüşüyor. İki ülke ilişkileri özellikle Tayvan, Ukrayna’daki savaş ve Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri nedeniyle gergin. Bu nedenle görüşmenin sonucu merakla bekleniyor.

Biden ve Şi, ikili ilişkilerin yanı sıra Çin'in Ukrayna'daki savaş konusundaki tutumunu, savaşı sona erdirmek için oynayabileceği rolü, Kuzey Kore dosyasını ve ortaya koyduğu bölgesel ve uluslararası zorlukları ele alacaklar.

Ukrayna savaşı

Zirvelerde Rusya'yı temsil eden Lavrov'un, Ukrayna'nın işgali konusunda G20 içinden sert tepkilerle karşılaşması bekleniyor.

Ukrayna G20 üyesi değil ancak ev sahibi Endonezya tarafından gözlemci olarak zirveye davet edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, uzaktan görüntülü olarak katılımcılara hitap edecek.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, G20'nin güvenlik konularını ele alacak bir forum olmadığını ve bunun yerine küresel ekonomik zorlukların üstesinden gelmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Gündemde ayrıca ABD ve müttefiklerinin Uzak Doğu için büyüyen bir tehdit olarak gördüğü Kuzey Kore'nin füze denemelerini hızlandırması da yer alıyor.

Putin neden zirveye katılmadı?

Çin ve Hindistan gibi bazı G20 ülkeleri, Ukrayna’daki savaş konusunda şimdiye kadar oldukça temkinli davrandılar. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşı kınamayı reddederek, dolaylı olarak çatışmanın devam edeceğine dair korkularını dile getirmekle yetindiler. Putin'in G20 Zirvesi’ne katılmaması ise ‘G20 içinde bir ittifakın oluştuğunun ve Moskova'nın uluslararası taraflarca tecrit edildiğinin’ bir göstergesi olarak yorumlanıyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.