Gazetecileri istihbarat mı tutuklattı?

Dünya Haberleri —

  • Scholz hükümeti Irak’ta tutuklanan Alman gazeteci Marlene Förster ve Sloven meslektaşı Matej Kavčič’in durumuna ilişkin bilgi vermekten kaçınarak “uğraşıyoruz” demekle yetindi. 
  • Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, “Gözaltına alınmalarında Alman istihbaratı mı rol oynadı? Bundan dolayı mı Alman hükümeti bilgi vermekten kaçınıyor” diye sordu. 

DAİŞ’in Êzîdîlere yönelik soykırımını belgelemek için Şengal’e giden Alman gazeteci Marlene Förster ve Sloven meslektaşı Matej Kavčič 16 gündür Irak’ta gözaltında tutuluyor. 

Şengal’de Êzîdîlerle ilgili araştırma ve haber yapan Alman gazeteci Marlene Förster ile Sloven Matej Kavčič 20 Nisan’da katıldıkları “Çarşema Sor” etkinliklerinin ardından Irak güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. Almanya’da muhalefetteki Sol Parti iki gazetecinin durumunu soru önergesiyle Federal Meclis’e taşıyarak hükümetten bilgi istedi. 

Yeni bir şey söylenmedi

Soru önergesinin sahibi Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Alman Dışişleri Bakanlığı’na gazetecilerle ilgili girişimleri olup olmadığını da sordu. Akbulut’un önergesine 4 Mayıs’ta Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen cevapta, kamuoyuna yansıyan bilgilerin dışında herhangi bilgi paylaşılmadı. 

Detay vermekten kaçınıldı

Bakanlığın girişimi sonucu Bağdat’taki Almanya Büyükelçiliği’nin 28 Nisan’da Marlene Förster’i ziyaret ettiği belirtilen cevapta, Sloven vatandaşı Matej Kavčič’in konsolosluk işlerini üstlenildiği kaydedilerek, “Dışişleri Bakanlığı onunla da görüşme yapmak için uğraşıyor” denildi. Ayrıca gazetecilerin haklarını korumak için tutuklama ve haklarındaki iddialarla ilgili daha fazla bilgi verilemeyeceği savunuldu.

Soru işaretleri azalmadı

Gazetemize konuşan Sol Parti Milletvekili Akbulut “İki gazeteci, Êzîdî toplumuna yönelik 2014'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen soykırımı belgelemek için oradaydılar” dedi. Bakanlığın cevabını yetersiz bulan Akbulut, “Federal hükümet bize maalesef detaylı bilgi vermedi. Maalesef iki gazetecinin durumuna ilişkin hala somut bilgi yok. Soru işaretleri azalmadı” ifadelerini kullandı.

Neden bilgi verilmiyor?

“Acaba Alman istihbaratı mı gazetecilerin gözaltına tutuklanmasında rol oynadı? Acaba bundan dolayı mı Alman Hükümeti bilgi vermekten kaçınıyor?” diye soran Akbulut, zamanla bu soruların cevaplarının da açığa çıkacağını söyledi. Sol Parti olarak gazetecilerin durumunu takip etmeye devam edeceklerini belirten Akbulut, “Parlamento üzerinden daha fazla bilgi almaya da çalışacağım” dedi.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.