Gençlerden komünal festival

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: PERVİN YERLİKAYA

Foto: PERVİN YERLİKAYA

  • Almanya’nın komün kenti Lützerath’ta ilki düzenlenen Enternasyonalist Gençlik Festivali faşizme, savaşa ve sömürüye karşı birlikte mücadele kararı alan Kürt gençleri ile ekolojist, antifaşist, antikapitalist ve feminist enternasyonalistleri buluşturdu. 

PERVİN YERLİKAYA/LÜTZERATH

Almanya’nın Lützerath kentinde “Mücadeleleri birleştir-Kapitalizmi yık” sloganı ile Enternasyonalist Gençlik Festivali düzenlendi. Bu yıl ilki düzenlenen festival ekolojist, antifaşist, antikapitalist ve feminist gençleri buluşturdu. 

LützerathLebt (Lützerath Yaşıyor) ve Make Rojava Green Again (Rojava'yı Yeniden Yeşillendir) hareketleri tarafından organize edilen festival 28 Mayıs Cumartesi günü Rheinland’a bağlı Lützerath kentinde gerçekleşti. Festivalin yapıldığı alan, maden tehdidi altındaki Hambach Ormanı yakınlarındaki Lützerath’dı. Kömür madenine kurban edilmek istenen Lützerath buna karşı direniş gösteren köylüler ve enternasyonalistler tarafından işgal edilmiş. 

Foto: Deniz Babir

 

Festivale uygun alan

Festivalin anlamına uygun bir alan seçen gençler, sabah erken saatlerden itibaren alana gelmeye başladı. Girişte polis yok, festival görevlileri kontrolleri yaptı. Gelenler karşılaştıkları manzaradan çok memnun, yemyeşil alanda herkes etkinliğin başlamasını beklerken, kime sorsak "ağır bir süreçten geçiyoruz, yorgunuz ama iyi ki gelmişiz" diyor. 

Alanda kurulan yaşam ve evler ile tek sıra çekilen halaylar Kürdistan’daki köy yaşamını anımsattı. Festivale katılan birçok kişi “keşke burada yaşayabilsek ya da en kısa zamanda gelip burada bir süre kalacağım” dedi.

Komünal yaşamın izi yansıdı

Komünal yaşamın izlerini festivalde görmek mümkün. Yiyecek, içecek ücretsizdi, eğer isterseniz bağış yapabiliyordunuz. Farklı halklardan gençleri bir araya getiren festivalde dövizler, afişler, bilgilendirmeler çok dilli; Kürtçe, Almanca, İngilizce ve Türkçe yazılmış. Girişte de festival programı ve alanın krokisinin yer aldığı 4 dilli bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Zengin program memnun etti

Alan ikiye ayrılmış bir yerde kitap standları ve sahne, diğer alanda ise seminerlerin verildiği, çocuk alanı, voleybol, aktivitelerin gerçekleştiği alan. Gençlik festivaline uygun bir program var. Satranç, ağaç tırmanma, voleybol gibi çeşitli spor aktivitelerin yanında, çocuklar için yüz boyama gibi özel aktiviteler de planlanmış. 

Faşizme birlikte yanıt vereceğiz

Festival, Make Rojava Green Again ile LützerathLebt’in ortak açıklaması ile başladı. Gençlik örgütlerinin mesajı net: "Kapitalizme karşı ne kadar birliktelik sağlarsak o kadar başarılı oluruz. Hep beraber yürüteceğimiz, birlikte sürdüreceğimiz mücadeleyle, elbette faşizme karşı en büyük cevabı bizler vereceğiz."

Öcalan posterleriyle yürüdüler

TCŞ ve TekoJIN adına konuşan Viyan Amed ise tüm gençleri Werin Cenga Azadiyê hamlesi kapsamında her yerde örgütlü bir şekilde faşizme karşı cevap olmaya çağırdı ve gerilla mücadelesini selamladı. Ardından gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayraklı eşliğinde meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Kürt ve enternasyonalist gençlerin birlikte gerçekleştirdiği yürüyüş boyunca sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı. Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşen devrimciler ile Öcalan’ın posterleri de birçok yere asıldı. 

Her alanda mücadele edelim

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına Besime Gonca yaptığı konuşmada, "Burada oluşan birliktelik ve mücadele ruhu Kürdistan’da yürütülen kirli savaşın sonuç alamayacağının göstergesidir" derken, Komalên Ciwan tarafından gönderilen mesajda "Bu dünya gençlerin mücadelesi ile değişecek. Gençler bulunduğu her alanda mücadele etmeli, dağlarda özgürlük savaşında yerini almalı” mesajı verildi. 

Rojava’dan Meksika’ya uzandı

Meksika ve Kolombiya’dan festivale katılan enternasyonalistler ise birlik ve dayanışma mesajı vererek mücadeleyi büyütmeye çağırdı. Filistin ve Rojava’dan ise enternasyonalistler görüntülü mesajlar ile gençlik festivalini selamladı.

Birlikte mücadele güzel

Festivalin müzik programı da dolu dolu geçti. İlk olarak Alman enternasyonalistler Sorah ve İntare sahnede yerini aldı. Grubun yaptığı rap müzik beğenilirken, gençler sahne önünde dans etti. Sahne ardından konuştuğumuz Sorah, dünyanın neresinde sömürülen halk var ise onlar için mücadele etmek istediğini söyleyerek, “Savaşa, sömürüye karşı birlikte mücadele için buradayız” dedi.

Sorah ve İntare

Intare ise "Bugün enternasyonalistler ve Kürt gençlerinin birlikte olması çok önemli. Rojava yeni yaşam inancı için hepimize umut oluyor. Bizler aynı değerler için mücadele ediyoruz ve aynı yolda yürüyoruz. Müziğimiz ile de bunu destekliyoruz” diye konuştu. 

Halay başı enternasyonalistler

Festivalde ayrıca Kürtçe folklor grubu bir gösterim yaparken, gençler de sanatçılar Serhad Med, Nuarin, Rêber Serhed ve Dilan Top’un seslendirdiği parçalar eşliğinde halaya durdu. Gençler alanda rap müzikle dans ederken, Kürt sanatçıların seslendirdikleri stranlar ile hep beraber halaylar çekildi. Artık halay başları ise enternasyonalist gençler. 

Gurbet

Bu birlik çok heyecan verici

Festival alanında yüzünü PKK bayrağı ile kapatan 16 yaşındaki Kürdistanlı genç Gurbet Dortmund’dan gelmiş. Festivale katıldığı için çok heyecanlı olduğunu belirten Gurbet, “Bu kadar farklı insanın tek bir vücut olup aynı mücadelede yer aldığını görmek çok heyecan verici” diyor.

Bu direniş herkes için

Zini Berjin de son dönemde işgal karşıtı eylemlerde dikkatimi çeken yüzlerden birisi. KDP’nin işgale ortaklığına karşı mekaplı fotoğrafıyla hatırladığım Zini, “Kürdistan’da yürütülen direniş sadece Kürtler için değil, tüm dünya düzeni ve insanları için. Bugün herkes bunun farkında ve bu yüzden bu kadar farklı insan bir aradayız” diyor.

Bugün sloganlar da özgür

Festival alanında hiç polis yok. Etraftakiler “Tabi ki polis gelemez burası işgal alanı” diyor. Alanda polis olmamasının ne hissettirdiğini sorduklarım “Yasak kelimesi anlamını yitirdi. Bugün sloganlarımız da özgür. Polis saldıracak ya da yine gözaltı olacak diye düşünmeden festivalde olmak çok güzel” sözleriyle memnuniyetlerini dile getiriyor.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.