‘Getirin ipi, asalım, öldürelim’

  •  Afyon’da Türk ırkçılar, Kürtçe konuştukları gerekçesiyle mevsimlik tarım işçilerine saldırdı; 2’si kadın 7 kişi yaralandı. 
  • Kürt gençlerden İsmail Tan’ı ormana götüren ırkçılar “Getirin ipi asalım, öldürelim” diyerek tehdit etti. Saldırıyı kayıt altına aldı.

Afyon’un Sultandağı Dereçine Beldesi’nde mevsimlik tarım işçisi Kürtler saldırıya uğradı; 2’si kadın 7 kişi kafalarından ve farklı yerlerinden yaralandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Dereiçe Beldesi’nde berbere giden gençler ”Teröristsiniz, burada Kürtçe konuşuyorsunuz” denilerek saldırıya uğradı. Ardından onlarca kişi ellerinde sopalarla aralarında kadınların da olduğu mevsimlik tarım işçilerine saldırdı. Irkçılar Kürt gençlerinden İsmail Tan’ı ormana götürerek ölümle tehdit etti. Kaymakamlık kararıyla mevsimlik tarım işçisi ailelerin kenti terk etmesi istendi.

Hastane yerine emniyete

Irkçı saldırıda 5’i kadın 7 mevsimlik Kürt işçi yaralandı. Yaralılardan 5’i Sultandağı ilçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırıya uğrayan gençlerden İsmail (18) ve İremnur (17) kardeşler ile kuzenleri Ali Tan (22) travma şüphesiyle Afyon Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Kas ve böbreklerine aldıkları şiddetli darp nedeniyle sürekli kusan İsmail ve Ali Tan hastanede tedavi altında tutulmak yerine emniyete götürülerek ifadesi alındı.

Ormana götürüp ölümle tehdit ettiler

Kürt işçilerin yakını Nurullah Aba, ırkçı saldırının nasıl başladığını MA’ya şöyle anlattı: ”İşçilerden İsmail Tan ile kuzeni Ali Tan genç muhtarın berberine traş olmaya gidiyor. Muhtar burada sıraya girmelerini istiyor. Gençler de sıraya giriyor. Ancak her gelen onlardan önce alınıyor. İki saat geçmesine rağmen gençleri almıyorlar içeriye. Gençler de sıralarının neden başkalarına verildiğini soruyor. Sormaları üzerine ‘Siz teröristsiniz, burada Kürtçe konuşuyorsunuz’ diyerek gençlere saldırıyor. Gençlerden İsmail Tan’ı araca koyup bir ormanlık alana götürüyorlar. Şiddet uygulayıp kameraya çekiyorlar. İsmail Tan’ın şuanda kolunun kırıldığını biliyoruz. Ali Tan ise ellerinden kaçabiliyor. Ailelere haber vermesi ve berberin yanına gelmeleriyle olay büyüyor. Saldırıda sopalarla 2’si kadın 7 kişi yaralandı.”

Bilerek ve planlı şekilde yapıldı

Saldırı üzerine yaşadıkları Dereçine Beldesi’ne çevik kuvvet polisi, jandarmaların sevk edildiğini belirten Aba, saldırıya uğrayan aileleri kaymakamlık kararıyla memleketleri Amed ve Mardin’e gönderileceğini söyledi. Afyon’a 25 gün önce geldiklerini söyleyen Aba, saldırının bilinçli bir şekilde yapıldığını  söyledi. Kürt olmaları ve Kürtçe konuşmalarından kaynaklı ‘terörist’ olarak görüldüklerini bu nedenle saldırıya maruz kaldıklarını belirten Aba, ”3-4 gündür aynı söylemlere maruz kalıyorduk. Saldırı bilerek ve planlı bir şekilde yapıldı” dedi.

 

Oğlumu öldürmek istediler

Saldırıya uğrayan kardeşlerden İsmail ve İremnur’un annesi Azize Tan, “Oğlumu ormana götürüp, orada ‘Getirin ipi asalım, öldürelim’ diyerek ölümle tehdit etmişler. Bunu da videoya çekmişler. Hakaretlerde bulunmuşlar. Şuan bize insanlık dışı muamele yapılıyor. Benim çocuğum henüz tedavi edilmezken, alıp ifadeye götürmüşler” dedi.

Çadırlardan dışarı attılar

Kenti terk etmelerinin istendiğini söyleyen Azize Tan, ”Bizi çadırlardan dışarı attılar. Araç getirerek, yarım saat içinde eşyalarınızı toplayıp gidin dediler. Eşyalarımızı kamyonlara yükledik, çocukların gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.

50 erkek taş ve sopalarla saldırdı

Memleketi Amed’e gitse bile bu olayın peşini bırakmayacağını söyleyen Tan, “Burada mağdur edildik. Çocuklarım onlara hakaret etmemiş, bir şey yapmamış. Kürt olduğumuz için bize bu zulmü yaptılar. Ağza alınmayacak küfür ve hakaretler ettiler. Bize ‘Defolup gitsinler’ diyerek saldırıyorlardı. 50’ye yakın erkek ellerindeki sopa ve parke taşlarıyla biz kadınlara saldırdı. Oğluma işkence ettiklerine dair ellerinde görüntü var. Bize saldıranların ceza almasını istiyorum. Memleketime gitsem bile onlardan şikâyetçi olacağım” diye konuştu. 

Sürücü: Sorumlu iktidar

Irkçı saldırıyı sosyal medya hesabından paylaşarak duyuran HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, işçilerin kendisini arayarak, saldırıya maruz kaldıklarını aktardıklarını belirtti. Saldırıların temel nedenin iktidarın kutuplaştırıcı dili ve politikası olduğunu söyleyen Sürücü, yapılanlardan iktidarın sorumlu olduğunu aktardı. Sürücü, Afyon Valisi ile görüşme girişimlerinin de sonuçsuz kaldığını söyledi.

 

Irkçı saldırılar

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın  “Verilerle 2020 Yılında Türkiye’de İnsan Hakları İhlalleri” raporuna göre, 2020 yılının ilk 11 ayında “Kürtlere yönelik ırkçı ve nefret içerikli 9 ayrı saldırı sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi yaralandı.

Kimi saldırıların ardından soruşturma açılıyor ancak bu soruşturmalar davaya dönüşmeden takipsizlikle neticeleniyor. Dava ile sonuçlanan soruşturmaların ise daha çok kriminal adli vaka olarak ele alındığı görülüyor. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin verilerine göre şimdiye kadar “nefret söylemi suçu”, “ırkçılık” ya da “ayrımcılık” kategorisinde değerlendirilebilecek bir dava açılmadı.

 

Annesiyle Kürtçe konuştuğu için

*  Ankara Etimesgut ilçesinde 20 yaşındaki Barış Çakan, Kürtçe müzik dinlediği için 3 kişilik bir grubun bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.  

*  İsmet Tuna, Kocaeli’nde otobüste annesi ile Kürtçe konuştuğu için otobüs muavini tarafından saldırıya maruz kaldı.

*  Adana’da askerlik yaptığı sırada Kürtçe bir şarkıyı kendi tarzıyla söyleyerek sosyal medyada paylaşan Fırat Polat, soruşturmaya tabi tutuldu.

*  Mehmet Nuri Deniz, sosyal yardım desteği alabilmek için gittiği Şişli Kaymakamlığı’nda görevlilerce darp edildiğini, Kürt olduğu için ırkçı ve ayrımcı söylemlerle karşılaştığını belirtti.

*  Edirne’de askerlik yapan Doğan Çetin, Kürtçe eğitimi savunduğu için 2 asker tarafından saldırıya uğradığını söyledi. Çetin bazı komutanların saldırganları koruduğunu ve kendisine terörist muamelesi yaptığını söyledi, olaya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

*   Yozgat'ın Çekerek ilçesinde orman işinde çalışmaya giden Derikli işçiler, kendilerinden "ayakbastı parası" almak isteyen muhtarların organize ettiği kalabalığın saldırısına uğradı.

* Mardin’in Mazıdağı ilçesinden Sakarya’ya giden ve aralarında kadınların da bulunduğu 16 Kürt işçi, işveren ve köylülerin saldırısına uğradı. İşçiler, işverenin kendilerine “köpek sürüsü”, “Burası Mardin’e benzemez, Burası Sakarya”, “Siz burayı memleketiniz mi sandınız, burası bizim” dediklerini belirtmişti. Kürt işçilerin şikayetçi olması sonrasında soruşturma açılmış ancak Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Halkı kin ve düşmana sevk etme suçu’ndan takipsizlik kararı vermişti.

* Konya’nın Meram ilçesinin Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan bir Kürt aile, 60 kişilik ırkçı grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonucu Metin Dedeoğulları, beyin kanaması geçirdi, diğer aile üyeleri ise ağır yaralandı.

 

Efrînli Azad işkence ile öldürüldü

Suriye askerlerinin iki ay önce gözaltına aldığı Kürt genci Azad Ebdulqadir Xelîl’i işkence ile öldürdü.

İşgal altındaki Efrîn’e bağlı Bilbilê ilçesinin Xulalka köyünden Azad Ebdulqadir Xelîl (35) iki ay önce Halep’te gözaltına alındı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü’ne göre,  Azad’ın iki ay önce Minbic’ta yaşanan olaylar ve isminin Kürtçe olmasından ötürü gözaltına alındığını belirtti. Rejim güçlerinin Xelîl’in ailesini arayarak, işkence ile öldürülen oğullarının cenazesini Halep Cemia Hastanesinden almalarını istedi.  

Efrin-Suriye İnsan Hakları Örgütü, Şam yönetimine bağlı güçlerin Halep’teki kontrol noktalarında 30’dan fazla Kürt’ü kaçırdığını belirtti.  HALEP

 

Ercişli inşaat işçisi öldürüldü

Afyon’un Dinar ilçesinde geçtiğimiz yıl Eylül’de Ercişli inşaat işçileri Türk ırkçıların saldırısına uğramıştı.  İnşaat işçisi Özkan Tokay (25) katledildi,  Fırat T. (15) ve Emrah Ö. (28) yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. Irkçı saldırgan Ömer A. ise kayıplara karışmıştı. Afyon Valiliği ise diğer ırkçı saldırılardan olduğu gibi adil bir olay gibi yansıtmış ama failin de ‘yakalanmadığı’nı itiraf etmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.