Mercan'a Gıyabında 5 yıl ceza

.

.

  • Tahran Temyiz Mahkemesi, Kasım 2019'da ülke çapındaki protestolar sırasında tutuklanan öğrenci aktivist Mercan Eşaghi hakkında verilen 5 yıllık cezayı gıyabında onayladı.

Siyaset bilimi öğrencisi ve aktivist olan Mercan Eşaghi, Yargıç Salavati başkanlığındaki Tahran Devrim Mahkemesi'nin 15. Şubesi tarafından "ulusal güvenliğe karşı toplanma ve gizli anlaşma yapmak” suçlamasıyla beş yıl hapse mahkum edilmişti. 

Tahran Temyiz Mahkemesi, Mercann Eşaghi'nin şahsen savunma yapma hakkını engelleyerek hakkında verilen hapis cezasını onandı. Öğrenci aktivistin cezasının beş yılından dördünün ertelendiği ve bir yıl hapis cezası çekmesi gerektiğini karara bağlandı. Mercan Eşaghi, Tahran Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğrencisi ve öğrenci aktivistidir. 

Ne olmuştu?

Mercan, İran ve Rojhilat Kürdistan’ı genelinde yapılan öğrenci protestolarından birinde Tahran Üniversitesi kampüsünde 17 Kasım 2019’da düzenlenen bir protestoda İran istihbaratı tarafından tutuklanmıştı. Mercan, kefaletle serbest bırakılmadan önce 18 gün sorguya çekildi ve Evin Hapishanesi'ndeki istihbarat Koğuşu olan 209'a nakledildi.
Kasım 2019 protestolarını takip eden günlerde, Ulusal Öğrenci Birliği'nin de aralarında bulunduğu öğrenci örgütleri, protestolar sırasında yüzlerce öğrencinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını duyurdu.

TAHRAN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.