Göçmen hakları için çalışıyorum

Yurt Dışı Haberleri —

Yeşiller Partisi’nden Hüseyin Mamaklı

Yeşiller Partisi’nden Hüseyin Mamaklı

  • İsviçre’nin, Zürih ve Basel kantonlarında, 12 Şubat’ta kanton hükümeti ile kanton parlamentosu seçimleri yapılacak. Zürih Kantonun’da yapılacak seçimlerde aday olan Hüseyin Mamaklı, “Yaşadığımız ülke siyasetinde yer alarak, Türkiye ve Ortadoğu’daki sorunların çözümüne katkıda bulunabiliriz” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR / ZÜRİH

Zürih Kantonu’nda yapılacak meclis seçimlerimde 180 kişilik Kanton Meclisi ile 7 kişilik Kanton Hükümeti üyesi belirlenecek. Zürih Kantonu 12 seçim bölgesine ayrılmış durumda. Adaylardan birisi de Yeşiller Partisi’nden Pazarcıklı Hüseyin Mamaklı. Yurtsever bir çevrede büyüyen Hüseyin Mamaklı 33 yılı aşkın süredir İsviçre'de yaşıyor.

Federal Parlemento için de aday

Pek çok sivil toplum kuruluşunda ortak sorunların çözümü için çalışma yürüttüğünü belirten Mamaklı, “Yıllarca Sosyalist Parti (SP) yer aldım. 5 yıldır da Yeşiller Partisi’ndeyim. 12 Şubat’ta yapılacak seçimlerde 6. ve 10. bölgelerde adayım. Seçimler için posta yoluyla oy kullanımı başladı. Oy hakkı bulunan göçmenlerin oylarını kullanmaları için çalışmalar yürütüyoruz. Ekim ayında yapılacak olan Federal Parlemento seçimleri için de aday gösterildim” dedi.

Yeşillerin programı bana yakın

Yeşiller'in parti programında yer alan esaslar arasındaki doğrudan demokrasi, kadın emeğini sahiplenen ve ekolojik yaşam modeli olduğunu belirten Mamak, “Yeşiller Partisi'nin Zürih şehir yönetiminde yer alıyorum. Demokratik Modernite felsefesine yakın bulduğum parti tüzüğündeki bu esaslar benim Yeşiller Partisi'nden aday olmamda etken oldu. Kanton genelinde oluşturulan seçim komitesinde 33 yıllık birikimin vermiş olduğu deneyimlerle seçim çalışması yürütüyorum” diyerek seçmenlerden olumlu dönüşler aldığını belirtti.

Göçmenlere yönetimde söz hakkı

Göçmenlerin temsiliyeti bakımından siyasetin bir gereklilik olduğunu belirten Mamaklı, “Göçmenler olarak sorunlarımız hemen hemen aynı. Yıllardır İsviçre'de yaşayan göçmenler entegrasyon ve uyum sürecini tamamlamış olmalarına rağmen seçme ve seçilme hakları kısıtlıdır. Seçim kampanyamızın bir diğer  boyutu da bu kesimin yaşadığı bölgenin en azından yerel kantonal seçimlerin yönetiminde söz hakkı sahip olmalarını sağlamak” diyerek seçimlerde kaybetse bile bu çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Ana dilde eğitim olanağı

Mamaklı, “İkinci önemli bir sorunda federal boyutta göçmen temsiliyetinin yeterli olmayışıdır. Federal temsiliyet olarak Basel'de bir temsiliyet var ama yeterli değil. Bu eksilik göçmen sorunlarının federal boyutta çözümüne engel oluyor. Bir diğer sorun entegrasyon. Çeşitli sosyal olanakların vermiş olduğu bir rahatlama var. Entegrasyon süreçlerinin hızlandırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Göçmenlerin kendi ana dillerinde eğitim olanağı birçok kantonda kısmen olsa da ülke geneline yönelik çalışmalarımız olacak” dedi. İsviçre genelinde yapılan referandum ile kadınların emekli yaşının yükseltildiğini söyleyen Mamaklı, 2023 yılı sonu yada 2024 başında bu yasanın geri çekilmesi için referanduma götüreceklerini ifade etti. 

Gençler siyaset yer almalı 

Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan sorunlarından dolayı Avrupa’ya göçün fazla olduğunu belirten Mamaklı, “Avrupa’da yaşayan göçmenler aktif siyasette yer alarak temsiliyet boyutuyla kendini var etmeli. Yaşadığımız ülke siyasetinde yer almak Türkiye ve Ortadoğu’da ki sorunların çözümüne, kalıcı bir barışın sağlanması noktasında katkı sunacak. Globalleşen dünyada, diplomasi çalışmaları önemli. Özellikle genç nüfusun siyasette yer almaları için bir çaba içerisindeyim” diyerek gençlere aktif siyasette rol alma çağrısı yaptı.

Herkesin desteğini istiyorum 

Mamaklı herkesin desteğini beklediğini ifade ederek, oy hakkı bulunan ve henüz oyunu kullanmamış olan kesime şu çağrıda bulundu: “Bulunduğum seçim bölgesi için oy pusulasında liste 5’te 3. sırada ismim var. Seçmenlerin tercihli oy kullanmalı. Diğer bölgelerde de Liste 5'e oy kullanmalarını öneriyorum. Ayrıca Ekim ayında Federal Parlemento Milletvekili seçimlerde Yeşiller Partisi'nin 36 kişilik milletvekili listesinde 13 sırada yer almaktayım” dedi.

Hüseyin Mamaklı Kimdir?

Hüseyin Mamaklı, 1968 yılında Maraş’ın Pazarcık ilçesinin Hıdıranlı köyünde dünyaya geldi.1978'de Maraş'ta yaşanan katliam sonrası yurtdışına yaşanan göç nedeniyle İsviçre'ye yerleşir. Hüseyin Mamaklı 1990 yılından bu yana İsviçrede yaşıyor. Evli ve 4 çocuğu var.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.