Göçmenlerin sesi olacağız

Yurt Dışı Haberleri —

NWR seçimlerinde Kürt adaylar

NWR seçimlerinde Kürt adaylar

  • Pazar günü yapılacak NRW Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Sol Parti’den aday olan Şehmus Günay “göçmenlerin sesini duyurmak istiyorum” derken, Dr. Onur Ocak’ın önceliği ise eğitim eşitsizliğine karşı mücadele etmek. 

MURAT MANG / BIELEFELD

NRW Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Sol Parti’den aday olan Şehmus Günay ve Dr. Onur Ocak, eyalette yaşayan tüm seçmenleri sandık başına giderek oy kullanmaya çağırdı.

Almanya’nın 18 milyonluk nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'da (NRW) önümüzdeki Pazar (15 Mayıs) günü yerel seçimler yapılacak. NRW'de yaklaşık bir milyon Türkiyeli yaşıyor. Bu grubun yarısı Alman vatandaşı, yani oy verme hakkına sahip. Partilerin listelerinde çok sayıda Türkiye kökenli aday da var. Bunlardan ikisi de Sol Parti’den aday olan Şehmus Günay ve Dr. Onur Ocak. 

Sessizlerin sesi olmak istiyorum
Mardin Midyat ilçesinden 1992 yılında 14 yaşındayken Almanya’ya gelen Şehmus Günay (44) evli ve bir çocuk babası. 20 yaşında Göppingen’de Kürt derneğinin başkanlığını yapan Günay, Bad Oeynhausen’da bulunan NRW Kalp-Diyabet Merkezi Hastanesi’nde çalışıyor. Aynı zamanda Löhne Belediyesi’nde tercümanlık da yapıyor. Günay, Löhne Göç Danışma Kurulu Başkanlığı’na seçilen ilk Kürt ve Sol Partili. Şimdi de NRW Eyalet Parlamentosu’na girmeye aday. Löhne kentinde Sol Parti’nin “Herford 2- Minden-Lübecke III” seçim bölgesinden aday olan Günay, “Sessizlerin sesi olmak istiyorum” diyor.

Göçmenlerin seçme hakkı olmalı 
1996’dan beri göçmenler ve Kürtler için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Günay, şimdi göçmenlerin sesini parlamentodan duyurmak istediğini söylüyor. Projelerini eşitlik ve adalet temeline dayandıran Günay, seçilmesi durumunda çocuklar, ekoloji ve göçmenlere dönük çalışmalar yapacağını anlatıyor. Herkese kapısının açık olduğunu söyleyen Günay Almanya’da özellikle göçmenlerin seçme ve seçilme hakkının önemli bir sorun olduğunu ve kimsenin bunun üzerinde durmadığının altını çiziyor. Günay, seçilmesi durumunda HDP’yle ilişkilerin güçlendirilmesi için de çaba içinde olacağını ifade ediyor. 

Mutlaka sandığa gidin  
Pazar günü NRW eyaletinde yaşayan tüm seçmenleri sandık başına gidip oyunu kullanmaya çağıran Günay, “kimsenin oy versem de bir şey değişmiyor” umutsuzluğuna kapılmamaması gerektiğinin vurguluyor. Günay, “Sağcıların yüzde 90’ı sandığa gidiyor ama solcu demokratların yüzde 40-50’si ancak sandığa gidiyor. Demokratik bir yaşam isteyen herkes sandığa gidip tercihini Sol Parti’den yana kullanmalı” diye sesleniyor.
 
Dr. Onur Ocak da aday 
NRW seçimlerde aday olan bir diğer isim ise Dr. Onur Ocak. Bielefeld’de Sol Parti’den aday olan Ocak, 1987 yılında İstanbul'da doğdu, 1989 yılından bu yana ise Bielefeld’de yaşıyor. Üniversitede hukuk bölümünü bitiren ve doktorasını yapan Ocak, 2018’den beri Almanya’nın ikinci büyük sendikası Ver.di’de avukat olarak çalışıyor. 2009-2014 yılları arasında Bielefeld Sol Parti Grup Başkan Yardımcısı olarak mecliste görev yapan Ocak, şu an Bielefeld Sol Parti gençlik sorumlusu.

Kökten değişime ihtiyaç var 
Almanya’da eşit bir toplumun olmadığını ifade eden Ocak, zengin ve fakir çocukların arasındaki uçurumdan bahsederek, bu çocukların eşit olması gerektiğine işaret ediyor. NRW eyaleti başta olmak üzere Almanya genelinde politik anlamda kökten bir değişime ihtiyaç olduğunu söyleyen Ocak, “bunun için adayım” diyor. 

Eğitim eşitsizliği ortadan kalkmalı
Seçilmesi durumunda eğitim eşitsizliğini çözmeye çalışacağından bahseden Ocak önceliklerini şöyle sıralıyor: “En büyük eşitsizlik bu alanda var. Üniversiteye başlayan 100 işçi ailesi çocuğundan 23’ü ancak üniversiteyi bitirebiliyor. Fakat akademisyen ya da zengin kategorisindeki ailelerin çocuklarının 70’i üniversiteyi bitiriyor. İlkokul, ana sınıflarda sorunlar var. Bunları çözmek gerekir. Ailelere pedagojik sosyal alanlarda ücretsiz destekler verilmeli. Ana okullarının da ücretsiz olması gerekiyor.” 
Ocak, ayrıca konut, iklim, işsizlik, eşit ücret sorunları üzerinde de çalışmalar yapacaklarından söz ediyor. 
 
PKK yasağı kalkmalı
PKK yasağı ve Kürtlerin kriminalize edilmesine dair çalışma yapacaklarını da belirten Ocak, “Seçildiğimizde parti olarak PKK yasağının kaldırılması için NRW eyaletinde çalışma başlatacağız. İçişleri Bakanlığı nezdinde bu yasağın kalkması için çalışma yürüteceğiz” diye belirtiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.