Gorbaçov 91 yaşında öldü

Dünya Haberleri —

Mihail Gorbaçov

Mihail Gorbaçov

  • Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, Moskova’daki bir hastanede 91 yaşında hayatını kaybetti. 

Gorbaçov’un “ağır ve uzun süren bir hastalık sonucu” 30 Ağustos Salı günü Moskova Merkezi Klinik Hastanesi’nde öldüğü açıklandı. Rus basınına göre Gorbaçov’un, Moskova’daki Novodevichy mezarlığında eşinin yanına defnedilmesi bekleniyor.

SSCB’nin son lideriydi

Gorbaçov, 1985-1991 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) lideriydi. Gorbaçov, Batı’da Doğu-Batı yakınlaşmasının mimarı, Rusya’da ise Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının sorumlusu olarak görülüyordu. Zira Gorbaçov’un reformları Sovyetler Birliği ile ABD arasındaki Soğuk Savaş’ın bitmesini sağladı. Ancak bu reformlar aynı zamanda Komünist Parti’nin de ülkedeki siyasi üstünlüğünün sona ermesine ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin resmen dağılmasına neden oldu. Putin dahil Rusların büyük bir kısmı SSCB’nin yıkılışının, Gorbaçov’un Batı karşısındaki teslimiyetinden kaynaklandığını düşünüyor. Gorbaçov, Soğuk Savaş’ın bitmesindeki rolünden ötürü 1990 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazansa da ülkesindeki siyasi etkisini kaybetti. 1996’da Rusya Devlet Başkanlığı için yarıştı. Ancak seçimlerde sadece yüzde 0,5 oy alabildi.  

Taziye ve açıklamalar

Ölümü ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “derin taziyelerini” iletirken, ABD Başkanı Joe Biden, Gorbaçov için “nadir lider” tanımını yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Güvenilir ve saygın bir lider” derken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson “cesareti ve dürüstlüğünü” selamladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise derin üzüntüsünü ifade ettikten sonra “Soğuk Savaş’ın barışçıl şekilde sonuçlanmasına yol açmak için herkesten fazlasını yaptı” dedi.  MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.