Göremeyen tutsağa gözlük yok

Selver Yıldırım

Selver Yıldırım

  • Yüzde 85 görme kaybı olan tutsak Selver Yıldırım’ın gözlük ve büyüteç talebi "tanınmasına engel olacağı ve teşhis edilemeyeceği" gerekçesiyle verilmiyor. 

Hasta tutsak Selver Yıldırım, 1999'dan beri cezaevinde ve hakkındaki müebbet hapis cezası nedeniyle tahliye edilmiyor. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Yıldırım, yüzde 85 görme kaybına rağmen kullanması gereken reçeteli gözlüğe erişemiyor. Yıldırım, Elbistan Cezaevi’nde kaldığı dönemde götürüldüğü İlçe Devlet Hastanesi'nde kelepçeli muayene dayatmasını kabul etmemesi nedeniyle yıllarca tedavi olamadı.

Önce lazer bozuk

Sonraki süreçte Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Yıldırım'ın gözlerinde "sıvı sızıntısı" tespit edildi, ancak tedavisi “lazer bozuk” gerekçesiyle yapılmadı.  

Sonra fabrikası kapatıldı

Tedavi olamamasından kaynaklı görme kaygı ilerleyen Yıldırım, daha sonra Dîlok’a sevk edildi. Yıldırım'ın tedavisi bu kez de “lazer fabrikaları kapatıldı” gerekçesiyle yapılmadı. Yıldırım'ın tedavisi, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildikten sonra başladı. Hangi aralıklarla lazer işleminin yapılacağına dair bilgi alma talebine hekimler tarafından “İstemiyorsan yaptırma, zamanımı alıyorsun” yanıtı verildi. 

Güvenlik bahanesiyle verilmiyor

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi idaresi, Yıldırım'ın kullanması gereken güneş gözlüğü ve kitap okuyabilmesi için gereken büyüteç talebini “güvenlik” gerekçesiyle karşılamıyor. Cezaevi idaresi, konuya dair hekim raporlarını da dikkate almıyor. 

İHİK'e de başvurdu

Yıldırım’ın yaşadığı sorunları avukat ve aile görüşlerinde anlatması sonrası Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuru yapıldı. DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın ile Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, 3 Ocak 2024'te İHİK'e başvurarak, “acil toplantı” çağrısı yaptı. İHİK, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün konuya dair yanıtını vekil Altın'a iletti. Yanıtta, Yıldırım'ın 24 Mart 2023'te Sincan Cezaevi Devlet Hastanesi Göz Polikinliği’nde sevk edildiği ve hekimin "ışığa ve güneşe hassasiyet nedeniyle güneşli günlerde güneş gözlüğü takması uygundur” dediği aktarıldı. Ancak 24 Mayıs 2023 tarihli irade kararında ise gözlük ve büyütecin “medikal ürün” olarak değerlendirilmediği ifade edildi. Müdürlük, gözlük kullanımın, hükümlünün yüzünün tanınmasına engel olacağını, teşhis edilemeyeceğini iddia etti. Müdürlük yanıtında, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin Yıldırım’a dair 18 Eylül 2023'te verdiği yanıt da yer aldı. Hastanenin, “güneş gözlüğü ve büyüteç kullanımı zaruri değildir” yönünde rapor hazırladığı kaydedildi. 

Keyfi bir uygulama

Yıldırım'ın durumuna dair konuşan Beritan Güneş Altın ve Nevroz Uysal Aslan, reçeteli güneş gözlüğü ve büyütecin verilmemesinin “çağdaş infaz anlayışına” uymadığını söyledi. Vekiller, söz konusu durumu "keyfi bir uygulama" olarak nitelendirdi. MA/ANKARA

 

* * *

Hanife Arslan hastanede

Ağır hasta tutsak Hanife Arslan, heyet raporu için Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Tüm girişimlere rağmen tahliye edilmeyen ağır hasta tutsak 76 yaşındaki Hanife Arslan, sağlık raporu için Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Arslan'ın KOAH, mide, yüksek tansiyon ve dizlerinde sıvı kaybı gibi birçok hastalığı bulunuyor. Hastalıklarından kaynaklı yaşamını tekerlekli sandalye idame ettiriyor. 

Aslan, 26 Ocak’ta avukatının yaptığı başvuru üzerine Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişti. Hastane, Aslan'a "cezaevinde kalabilir" yönünde rapor vermişti. Raporda, "Mevcut muayene ile kişide, bu haliyle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16'ncı Maddesi gereğince cezasının infazına ceza infaz kurumunda devam edilmesine engel veya cezasının ertelenmesini gerektirir ruhsal veya fiziksel bir durum olmadığı tıbbi kanaatine varılmıştır" görüşüne yer verilmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.