Görevini başarıyla tamamladı
Kadın Haberleri —
- "Çocuklarımla birlikte Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne evimi açtığımda amacımız; Kürt halkının kaderini değiştirmekti" diyen baba Hisên Yusif, kızı Jiyan Tolhildan’ın sorumluluk sahibi bir insan olduğunu anlattı.
MIHEMED EBDO / ANHA-HALEP
DAİŞ’e karşı mücadelede en ön saflarda, komuta düzeyinde mücadele eden ve yenilgiye uğratan kadınlardan Jiyan Tolhildan (Selma Yusif) iki mücadele arkadaşıyla birlikte Türk devleti tarafından 22 Temmuz’da Qamişlo’da katledildi.
Yurtsever bir ailede doğdu
Rojava Devrimi’nin ve Kuzey-Doğu Suriye’nin sembol kadınları arasında yer alan Jiyan Tolhildan, 1980 yılında Türk devletinin işgali altındaki Efrîn’nin Reco ilçesine bağlı Memala köyünde doğdu. Tolhildan, 10 çocuklu yurtsever bir ailede büyüdü.
Kürdistan Özgürlük Hareketi ideolojisini, mücadelesini, kendisi de hareketin bir üyesi olan babasından öğrendi. Aileden Kürdistan özgürlük mücadelesine atılan ilk kişi kardeşi Ali oldu. Ali, 2005 yılında şehit düştü.
Komplo sonrası mücadeleye atıldı
Jiyan Tolhildan, Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komployla esaret altına alındığı 1999 yılında katıldı. Tolhildan, o dönemdeki katılımıyla faşist güçlere direnişin sürdüğü mesajını vermek istedi.
Jiyan Tolhildan’ın ailesi, 2018 yılında işgalci Türk devletinin saldırıları ve işgali nedeniyle köyü terk ederek, Halep'in Şêxmeqsûd mahallesine yerleşti.
‘Amacımız kaderi değiştirmekti’
Kızı şehit Jiyan Tolhildan’ı anlatan baba Hisên Yusif, ”Ülkeyi kurtarmak kutsal bir görevdir, sonunda en değerli şeyleri feda etmemiz gerekir” diyerek şöyle devam etti: "Çocuklarımla birlikte Kürdistan Özgürlük Hareketi'ne evimi açmak istediğimde, amacımız Kürt halkının kaderini değiştirmekti. Pek çok baskı ve zorluk gördük. 1980'den bu yana verilen mücadele, çocuklarımızı ve torunlarımızı zulümden kurtarmak içindir. Kızım Jiyan, bu amaçla Kürdistan şehitleri kervanına katıldı.”
‘Jiyan, sorumluluk sahibiydi’
Baba Hisên, kızının mücadeleye katılmadan önceki dönemi anlattı. Hisên Yusif şöyle dedi: “Evin en büyük kızı olduğu için annesi Asya'nın hasta olması ve hareket edememesi nedeniyle erken dönemde kardeşlerinin sorumluluğunu üstlendi.
Onunla birlikte Jiyan, 11 kişilik aile için hem anne hem de kız kardeş oldu. Ailenin ihtiyaçlarını karşılayıp diğer yandan öğrenimini tamamladı. Görevlerine karşı büyük bir sorumluluğu vardı.
‘Kadınların destekçisiydi’
Tolhildan’ın kardeşi Fatme Yusif da: "Biz küçüktük. Jiyan bize her zaman kimseye boyun eğmememizi söylerdi. Zorluklara göğüs gerecek, gücümüz ve irademiz olsun isterdi. Küçük olduğumuz için hep bizimle ilgilendi. Kimsenin bize zulmetmesine izin vermedi. Çocukluğundan beri kadınların destekçisiydi” diye konuştu.
Fatme Yusif, ablası Jiyan'ın Kürdistan Özgürlük Hareketi'ne katılmasından sonra evde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını, Kürt halkının devriminde kadınların rolüyle ilgili kitapları okuduğunu söyledi.
‘Hiçbir şey iradesini kıramazdı’
Fatme, ablasının kendi çabasıyla daha 16 yaşındayken Kürtçe Latince gramer öğrendiğini, Kürtçe kitaplardan öğrendiklerini köyün çocuklarına öğrettiğini belirterek, "Hiçbir şey onun iradesini kıramazdı. Küçük yaşına rağmen sorumluluğu büyük olan Jiyan, eve hasta annemize ve küçük kardeşlerimize hizmet etti. Köyün çocukları ile vakit geçirirdi. İnsanların (Halkının) sorumluluğunun aileden daha büyük olduğunu gördü, bu yüzden harekete katıldı” diye konuştu.
‘Bizi yatırdı ve gitti’
Ablasının, harekete katılmasından önceki geceyi anlatan Fatme şunları söyledi: "Çocukluğumun en güzel günüydü. Katılmadan bir gün önce bizi bilgilendirdi. Ama uyumamıza izin vermedi. Bize hikayeler anlattı. Küçük kardeşlerden bizim için çay yapmalarını istedi. Gece geç vakitte bizi yatırdı ve gitti.”
13 yıl Kürdistan dağlarında yaşadı
Şehit Jiyan Tolhildan, yaklaşık 13 yıl Kürdistan dağlarında yaşadı ve faşist Türk devletine direndi. 19 Temmuz Devrimi'nin ilan edilmesinin ardından Rojava’ya döndü.
YPJ’nin kurulmasında rol üstlendi
19 Temmuz Devrimi'nin başlaması ve kadın savunma güçlerinin kurulmasında büyük rol oynayan Jiyan Tolhildan, 4 Nisan 2013'te kurulan Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) kurucularından biri oldu. YPJ, kadınları ve toplumun değerlerini koruyan aktif bir kadın gücü haline geldi.
Her sahada mücadele etti
2012-2013 yıllarında Serêkaniyê’yi özgürleştirme savaşına, 2014-2015'te Kobanê'nin kurtuluşuna ve 2016'da Minbic’i özgürleştirme hamlelerine katıldı. 2017-2018 yıllarında Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinin askeri güçlerine nezaret etti. 2019 yılında Baxoz’un DAİŞ'ten kurtarılması, Hol Kampı’nın DAİŞ çetelerinden temizlenmesi operasyonlarına katıldı.
Bu operasyonlarda üzerine düşen birçok görevi başarıyla yerine getirdi.
Türk devleti katletti
YPJ ve QSD komutanlarından olan Jiyan Tolhildan, 22 Temmuz 2022 günü Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu’na katıldıktan sonra YJP komutanlarından Roj Xabûr ve YAT üyesi Barîn Botan ile Savaş Gazileri evine gitmek üzere yola çıktı. Yolda Türk devletinin SİHA’lı suikast saldırısında iki arkadaşıyla birlikte şehit düştü.