Preeklamsiye umut ışığı

Kadın Haberleri —

Hamile kadınlar

Hamile kadınlar

  • Her 20 hamile kadından en az birinde bir gebelik komplikasyonu olan preeklamsi yani gebelik zehirlenmesi ortaya çıkıyor. Yeni kan testleri, doktorların bu tehlikeli durumu tahmin etmesine ve yönetmesine yardımcı olabiliyor.

Her 20 hamile kadından en az birinde yüksek tansiyon bozukluğunun yol açtığı bir gebelik komplikasyonu olan preeklamsi yani gebelik zehirlenmesi ortaya çıkıyor. Her yıl dünya genelinde 70 bin kadın ve 500 bin bebek, preeklamsi nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Preeklamsinin şimdiye kadar ne zaman ortaya çıkacağını bilmenin bir yolu yoktu. Ancak geliştirilen yeni kan testleri, doktorların bu tehlikeli durumu tahmin etmesine ve yönetmesine yardımcı olabiliyor.

Los Angeles'taki Cedars-Sinai'den Dr. S. Ananth Karumanchi, "şu anda bir tedavi yok" dese de doktorlar daha yüksek risk altında olanları yakından takip edebiliyor. Düşük risk altında olduğu gösterilen hastalar için testler güvence sunuyor.

Dr. Karumanchi, testlerin yeni tedavilerin geliştirilmesini hızlandırmaya da yardımcı olabileceğini, araştırmacıların çalışmalara katılmaya istekli olabilecek risk altındaki hastaları belirleyebileceğini söyledi.

Yeni testler çözüm mü?

Testler, kanda preeklampsi için "biyobelirteçleri" ölçüyor. Biyomarker olarak da bilinen bu biyolojik belirteçler, herhangi bir anda bir organizmada neler olduğunu gösteren nesnel ölçümler olarak tanımlanıyor.

Labcorp tarafından üretilen bir test, gebeliğin 11- 14. haftaları arasında uygulanıyor. Test, diğer etkenlerle birlikte gebeliğin 34. haftasından önce preeklampsi gelişme riskini belirlemeye yardımcı olan dört erken gebelik biyolojik göstergesini ölçüyor.

Biri Labcorp diğeri Thermo Fisher Scientific tarafından geliştirilen diğer iki test ise ikinci ve üçüncü trimesterde hastanede yatan hastalarda birkaç hafta içinde şiddetli preeklampsi ortaya çıkma riski olup olmadığını değerlendirmek için kullanılıyor.

Kâr amacı gütmeyen Preeklampsi Vakfı'nın CEO'su Eleni Tsigas, yeni testler hakkında, "Özellikle preeklampsi alanına ve on yıllardır bu alana çok az yenilik getirildiği gerçeğine baktığınızda, kesinlikle heyecan verici bir ilerlemeyi temsil ediyorlar" dedi. LOS ANGELES

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.