Gözaltında kayıplar soruldu

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Berlin ve Basel’de bir araya gelen aktivistler, “Failler belli, kayıplar nerede” diye sordu.

İsviçre’nin Basel kentinde, gözaltında kaybedilenlerin akibeti soruldu. Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite'nin (ICAD) çağrısıyla İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) tarafından Claraplatz Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) katılarak destek verdi. 

Öncelikli talepler
ICAD adına yapılan açıklamada, "Gözaltında kayıplarının akıbetleri açıklansın. Gözaltında kaybetme suçunun failleri üzerindeki cezasızlık hukukuna son verilsin, adalet sağlansın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin. Türkiye, imzalamaktan kaçındığı Birleşmiş Milletler (BM) Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme'yi imzalasın, onaylasın ve uygulasın. Galatasaray Meydanı'ndaki yasak uygulaması kaldırılsın" talepleri sıralandı. 

Berlin’de eylem
Almanya'nın başkenti Berlin'de ise Kottbusser Tor'da bir araya gelen Kurdistanlı ve Turkiyeliler gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu. ICAD’ın organize ettiği eyleme Dest Dan Kadın Meclisi, Özgür Kurdistanlılar Meclisi (Nav Berlin), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), ZORA ile birçok kurum temsilcisi katıldı. 

Cezasızlık sona ermeli
ICAD adına Baki Selçuk, Hitler Almanyasından Latin Amerika'ya, Türkiye'den Sri Lanka'ya, Pakistan'dan Irak'a, Suriye'den Kolombiya'ya, Meksika'dan, Belucistan’a, dünyanın birçok ülkesinde gözaltı ve kaybetmelerle toplumsal muhalefetin susturulmaya çalışıldığını belirtti. Bu saldırıyı gerçekleştiren devletlerin failleri cezasızlık zırhı ile koruduğunun altını çizen Selçuk, Plaza de Mayo, Cumartesi Anneleri’nin mücadelesine işaret ederek, “Gözaltında kayıpların akibetinin ortaya çıkarılması ve sorumluların yargılanması için dünya çapında mücadelenin sürdürülmesi önemlidir” dedi. 

Mücadeleyi büyütelim
Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, Kurdistan’da işlenen on binlerce faili meçhul cinayeti hatırlatarak, “Failleri belli olmasına rağmen yargılanmadılar, yargılananlar beraat ettirildi. Suçluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. 
SKB’den Seher Yeter, Gülistan Doku’nun Dersim’de 3 yıl önce kaybedildiğini, cenazesi dahi bulunamayan Doku’nun faillerinin devlet tarafından korunduğunu söyledi. 
Eylem boyunca “Failler bulunsun, hesap sorulsun” ve “Hoch die internationale Solidarität" sloganı atıldı. BERLİN/BASEL 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.