İskandinavya'da ren geyiği protestosu

Dünya Haberleri —

Ren geyiği yetiştiriciliği protestosu

Ren geyiği yetiştiriciliği protestosu

  • İskandinavya yerlileri ren geyiği yetiştiriciliğinin engellenerek yaşam biçimlerine müdahale edilişini protesto ediyor. Norveç’in başkenti Oslo’daki gösterileri çok sayıda kişi katıldı.

Samilerin ren geyiği yetiştirmelerinin engellendiği gerekçesiyle Norveç’in başkenti Oslo’da Enerji Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı binaları önünde pazartesi günü başlattığı gösteri sürüyor. İkilim aktivisti Greta Thunberg’in katıldığı gösterilerde polis iki bakanlık binasının girişini kapattıkları gerekçesiyle eylemcileri gözaltına aldı.

İklim değişikliğinin yer kürede yıkıcı etkilerine dikkat çekmek için eylemler düzenleyen aktivist Greta Thunberg dünkü eylemde kısa süreliğine gözaltına aldındı. Thunberg, Reuters’e yaptığı açıklamada, yeşil enerjiye geçişin yerlilerin hakları göz ardı edilerek sağlanamayacağını belirterek, "Yerli hakları, insan hakları, iklim koruma ve iklim eylemiyle el ele gitmeli. Bu, bazı insanların hakları göz ardı edilerek sağlanamaz. O zaman iklim adaleti olmaz." dedi.

Norveç'te Enerji Bakanı Terje Aasland'ın, Samilerin ren geyiği yetiştirmelerinin engellendiği gerekçesiyle protesto düzenleyen aktivistleri ikna etmek için dün yaptığı görüşme başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bakan Aasland, aktivistleri ziyaret ederek "hükümetin Samilerin ren geyiği yetiştirmesini engellediği iddia edilen projeye dair yeni karar alacağını" söylemişti.

Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri olarak biliniyor. Sami kültürünün merkezinde, kimliklerinin devamı için hayati öneme sahip ren geyiği besiciliği bulunuyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bulundukları ülkelerde Samilere yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken, Sami dili konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara alındığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı belirtiliyor.

Finlandiya, geçmişte yaşananlardan ötürü Samilerden özür dilemezken, Norveç ve İsveç 1990’larda kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle yerli topluluktan özür dilemişti. OSLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.