Grosso’nun Kürdistan hikayeleri

Kültür/Sanat Haberleri —

Eugenio Grosso, Nergiz

Eugenio Grosso, Nergiz

  • Fotoğraf benim için yıllar içerisinde dünyayı keşfetmeye yarayan bir araç haline geldi. Kurdistan Memories'ten farklı olarak Nergiz bir fotoğraf kitabı değil, fotoğrafların hikayeleri üzerine bir kitap. Fotoğrafların 'perde arkasını' anlatıyor.
  • Kitaptaki tüm hikayeler fotoğrafla ilgili değildi ama fotoğraf sayesinde ortaya çıktı ve anlatılmayı hak ediyorlardı. Bu benim hepsine saygı gösterme, teşekkür etme, benim için taşıdıkları önemi kabul etme biçimim.

MIHEME PORGEBOL

Eugenio Grosso, İtalyan bir fotoğraf sanatçısı. Kendini, tarih ve antropoloji alanlarına ilgili, Mezopotamya ve yakın doğu antik kültürlerine de tutkulu biri olarak tarif ediyor. 2016 yılından itibaren ise Kürdistan ve Kürt kültürü üzerine çalışıyor. Dört parça Kürdistan'a yaptığı geziler boyunca fotoğraflar çeken ve anılarını yazan Grosso’nun Kürdistan üzerine “Kurdistan Memories” ve “Nergiz” isimli iki kitabı bulunuyor.

Grosso'yla Kürdistan deneyimini ve kitaplarını konuştuk.

 

Kürdistan'a olan ilginizin kaynağı ne?

Kürt kültürünü tanımaya 2016'da başladım ve o zamandan bu yana derin bir ilgi duyuyorum. Kürt toplumu ve tarihi üzerine araştırmalar yapmaya başladım. İlginç bir şekilde Kürtler ve İtalyanlar arasında tarihsel bir bağ da keşfettim. İlk Kürtçe sözlük, 20 yıl boyunca Musul ve civarındaki Kürtlerle yaşayan İtalyan rahip Maurizio Garzoni tarafından 1764 yılında yazılan Kürtçe-İtalyanca sözlüktü. Ayrıca Kurdoloji alanındaki başlıca uzmanlardan biri de Prof. Mirella Galletti'ydi. Daha bir ay önce Erbil'de, Galetti anısına bir anıt açıldı. Ayrıca Güney İtalya'da doğmuş olmamdan kaynaklı Kürtlerle kendi toplumum arasında birçok benzerlik görüyorum. Kürtlerin yaklaşımı beni her seferinde bir misafirden çok arkadaş gibi hissettiriyor.