Haftanın üç günü eylem

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • “Avrupa’daki 50 Kürdistani kurum, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik işgaline karşı Kriz Masası oluşturarak Avrupa’nın birçok merkezinde eylem kararı aldı. Kürdistanlılar, haftanın üç günü eylemde olacak, uluslararası kurumlar önünde de eylemler yapılacak.”

ERDAL ALIÇPINAR / KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde bulunan Mala Kurda derneğinde bir araya gelen Kürdistanlı kurum ve kuruluşlar, Türk devletinin işgal operasyonlarına karşı ortak hareket etme kararı alarak Kriz Masası oluşturdu. Her kurumun birer temsilcisinin yer aldığı Kriz Masası, başta Avrupa olmak üzere Kürtlerin yaşadığı her yerde Türk devletin işgal saldırılarına karşı ortak tutum alacak.

Köln’deki toplantıya Yüksel Koç (KCDK-E Eşbaşkanı), Ronak Ahmet (KNK), Mimamed Haci Ahmet (Hizbi Sui Kurdistan), Leyla Birlik (HDP), Mahmut Davut (PDKS), Goran Babaail (Goran Hareketi), Dersim Alali (PYD), Sabri Eryiğit (PÎK), Nebez Abdullah (sanatçı), Hafız Ahmet Turhallı (CÎK), Çiya Mihamedi (Komele), Hacı Çelik (NAV-YEK), İbrahim Alipur (PJAK), Feridun Kunjrini (gazeteci), Diyar Başu (KCDK-E Başur), İbrahim Vesta Hasan (Peşmerge Derin), Yıldız Filimci (KON-MED), Ahmad Habash (Divana KCDK-E), K. İmad (Herwesi), Bedran Mosa (PDKS), Mohammad Daoud (PDKS), Engin Sever (FED-MED) ve Ali Aydın (FEDA) katıldı.

Birlikte bertaraf edebiliriz
Toplantının açılış konuşmasını yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Türk devletinin işgalinin sadece PKK’ye değil, tüm Kürt halkına dönük olduğunu ifade ederek Kürtlerin birlikte hareket ederek bu saldırıyı durdurabileceğini söyledi. Kürtlerin yaşadığı her yerdeki aydın, yazar, kurum, sanatçı, siyasetçilere büyük görevler düştüğünü belirten Koç, "Başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde Türk devletinin işgalinin durdurulması için herkes sorumlu yaklaşmalı" mesajı verdi. 

Varlık yokluk savaşı
Toplantıya katılan kurum temsilcileri ise yaptıkları konuşmalarda Türk devletinin işgal saldırılarının asıl amacının soykırım olduğunu ifade etti. Ronak Ahmet, "Türk devletinin saldırısı sadece PKK’ye değil tüm Kürt halkına dönük" derken, Mihemed Haci Ahmet, Kürdistan federe hükümetini eleştirdi ve, "Başta KDP olmak üzere federal hükümet, Kürtlerden yana tutum almalı" dedi. Mahmut Davut, milyonlarca Kürt’ün sesinin yükseltmesinin ve birlik olmasının önemine vurgu yaptı. 
Leyla Birlik, işgal tarihinin başlangıç gününün tesadüf olmadığını ve bilinçli bir şekilde seçildiğini belirterek bunun sadece bir işgal değil Kürt’ü yok etme savaşı olduğunu söyledi. Goran Babaail, NATO’nun iki yüzlüğünü kınayarak Kürtlerin birlik olmaktan başka alternatifinin olmadığını söyledi. Dersim Alali, saldırının mesajının açık olduğunu dile getirerek, “Bu bir katliam ve soykırımdır ve verilen mücadele, var olma ile yok olma savaşıdır” dedi.

Geleceğimize sahip çıkalım
Sabri Eryiğit, "Türk devleti, Kürt’ün yaşadığı her yeri işgal etmek istiyor. Bu jenoside karşı birlik olunmalı" derken Nebez Abdulah, “Bu operasyon sadece Kandil’e değil, tüm Kürdistan’adır" dedi. Hafız Ahmet Turhallı, “Avrupa’da yaşayan Kürtler olarak diplomaside güçlü olmalıyız" derken Ibrahim Alipur ise “Avrupa’da yaşayan halkımız iradesini ortaya koymalı" çağrısında bulundu. 
 Feridun Kunjrini ve Diyar Başu da sanatçılar, yazarlar başta olmak üzere herkese kendi toprağı ve geleceğine sahip çıkma çağrısında bulundu. 

Haftanın 3 günü eylem
Oluşturulan Kriz Masası, Avrupa’nın birçok merkezinde Türkiye’nin işgal operasyonlarına karşı eylem kararı da aldı. 
* 29 Mayıs’ta NATO desteğine karşı Belçika’nın başkenti Brüksel’de kitlesel bir miting yapılacak. 
* Medya Savunma Alanları’nda kimyasal silah kullanımına ilişkin Den Haag’da “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü” önünde iki haftada bir Çarşamba günleri eylem yapılacak. 
* Ayrıca her Salı günü Berlin, Londra, Stockholm’da  parlemento binaları önünde; Çarşamba günü Cenevre’de bulunan BM binası önünde ve Perşembe günü ABD konsoloslukları önünde eylemler gerçekleştirilecek. 

İşgal protesto edildi

Avrupa’nın birçok kentinde Kürdistanlılar, ABD’nin 3 Kürt siyasetçi için aldığı karara tepki göstermek ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na işgal saldırılarını protesto etmek için alanlara çıktı. Almanya’nın Düsseldorf kentindeki ABD Konsolosluğu önünde eylem vardı. Hamburg’da kentin en işlek semti Jungferstieg’de eylem yapılırken Kassel’de ise eylem için belediye önü seçildi. Nürnberg’de işgal saldırıları protesto edildi. Fransa’nın başkenti Paris’te ABD Büyükelçiliği önünde eylem yapılırken Evry ve Villiers Le Bel banliyösünde TCŞ ve TekoJIN aktivistlerinin eylemi vardı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da ABD Başkanı Joe Biden’e mektup gönderildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.