Haiti’de Barbekü zamanı

Dünya Haberleri —

Jimmy Chérizier

Jimmy Chérizier

  • ‘Barbekü' çetesinin başkenti ele geçirmesi ile ülkesine dönemeyen Haiti Başbakanı Henry sonunda istifa etti.

Seçilmiş hükümeti olmayan ve 'başarısız devlet' diye nitelenen Haiti'de başkent Port au-Prince'te hüküm süren Barbekü çete lideri Jimmy Chérizier'in ülkeye geri dönmesine izin vermediği Başbakan Ariel Henry istifasını açıkladı. Eski polis Chérizier’in liderliğindeki çete normal seyrinde devletin idaresini ele aldı.

Videolu istifa

Porto Riko'da mahsur kalan ABD destekli Ariel Henry'nin istifayı kabul etmesi, 35 üyeli Karayip Topluluğu (CARICOM) liderlerinin Haiti'de siyasi geçiş sürecini tartışmak üzere dün Jamaika'da toplanmasının ardından geldi. Karayip ülkelerinden oluşan CARICOM, Henry'nin Haiti'nin istikrarına engel oluşturduğu ve geçici konseye geçiş sürecinin başlayabilmesi için geri çekilmesi gerektiğini açıkladı.

İstifasını bir video ile duyuran Henry, "Liderliğini yaptığım hükümet, geçiş konseyinin kurulmasından hemen sonra istifa edecek" diyerek şöyle devam etti: "Bana verilen fırsat için Haiti halkına teşekkür etmek istiyorum. Tüm Haitililerden sakin olmalarını ve barış ve istikrarın mümkün olduğu kadar çabuk geri gelmesi için ellerinden geleni yapmalarını istiyorum."

Geçiciydi kalıcı oldu

Kasım 2016 seçimlerini kazanıp Şubat 2017'de devlet başkanlığı koltuğuna oturan Jovenel Moïse'nin Temmuz 2021'de suikasta uğramasından beri Haiti'yi yöneten Henry, görevinin geçici olmasına rağmen, önce güvenliğin sağlanması gerektiği bahanesiyle seçimleri defalarca erteledi. Bu da pek çok Haitilinin seçilmiş bir başkan olmadan Henry'nin ülkeyi bu kadar uzun süre yönetmesini sorgulamasına yol açtı.

Cennet ya da cehennem seçimi

Eski bir polis memuru olan ve ağır silahlı çetenin liderliğine geçtikten sonra pek çok katliama karışan Barbekü, "Eğer Ariel Henry istifa etmez ve uluslararası toplum onu desteklemeye devam ederse, bizi doğrudan soykırımla sonuçlanacak bir iç savaşa sürükleyecekler" uyarısını yaptı. Kendisini "silahlı devrim lideri" diye niteleyen, Haziran 2020'de kurduğu 'G9 Ailesi ile Müttefikleri' isimli çeteyle başta eski Başkan Moïse'yle işbirliği yapan, ama suikasttan bir hafta önce Moïse'nin istifasını talep eden Barbekü, 6 Mart'ta da Henry'nin istifa etmemesi durumunda, "Haiti ya herkes için cennet ya da herkes için cehennem olur" dedi.

7 üyeli geçici hükümet

CARICOM toplantısının ardından konuşan grubun dönem başkanı ve Guyana Devlet Başkanı İrfaan Ali, "Geçici bir başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanmasının akabinde Henry'nin istifasını kabul ediyoruz" dedi.

Ali'nin açıklamasına göre geçici başkanlık konseyinin 2 gözlemcisi ve -çeşitli koalisyonlar, özel sektör ve sivil toplumdan temsilcilerle bir dini lider dahil- oy hakkına sahip 7 üyesi olacak.

Ali, geçici başbakanı süratle atama yetkisi verilen Konsey'e Haiti'nin gelecek seçimlerinde aday olmayı düşünenlerin katılamayacağını sözlerine ekledi. HAİTİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.