‘Hanau her yerde’

Yurt Dışı Haberleri —

Hanau

Hanau

  • Hanau Katliamı’nın üçüncü yıldönümünde Almanya'da onlarca kentte “Hanau her yerde” sloganıyla anmalar düzenlendi.

DENİZ BABİR / HANAU

Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de gerçekleşen ırkçı saldırıda katledilen Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Ferhat Unvar, Fatih Saraçoğlu, Vili Viorel Paun, Kaloyan Velkov, Hamza Kurtovic, Said Nesar Hashemi ve Mercedes Kierpacz için Almanya’nın birçok yerinde Cumartesi günü anma etkinlikleri düzenlendi.

Anmaların ana merkezi ırkçı saldırının yaşandığı Hanau oldu. Markplatz’da aralarında Hanau Büyükşehir Belediyesi Başkanı Claus Kaminsky ve çok sayıda parti mensubunun bulunduğu anmaya yüzlerce kişi katıldı. Belediye Başkanı Claus Kaminsky anmada yaptığı konuşmada “Şehrimizde yüzün üzerinde değişik kimlikte millet yaşıyor. Katliamın adresi neden Hanau bilemiyoruz. Irkçılık ve faşizme karşı her zaman omuz omuza dayanışmayı büyüteceğiz. Belediye başkanının konuşmasının ardından sahneye çıkan tiyatro grubu ırkçı saldırının toplumda yarattığı endişeyi dile getirerek bir daha yaşanmaması umuduyla bir performans gösterdi. Ardından belediyenin bando birimi sahne aldı. 

Bir anıt bile dikilmedi

Anmada konuşan Ferhat Unvar’ın annesi Serpil Temiz Unvar, “Almanya bizi koruyamadı. Toplum bu yaşadıklarımızı unutmasın. Katilin babası hala insanların akrabalarını, çocuklarını taciz ediyor. Bize karşı büyük bir nefreti var. Bu nefretin neye yol açtığını biliyoruz” diyerek kurdukları dernekte gençlere ırkçılığa karşı mücadele için eğitim verdiklerini belirti.

Unvar, 3 yıldır mücadele ettiklerini vurgulayarak  “Katledilenler için bir anıt yapılması talebimiz bile yerine getirilmedi. Bir şeylerin değişmesi için unutmamalıyız, daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor” diye sordu.

Sorumlular neden yargılanmıyor?

Sedat Gürbüz’ün annesi Emiş Gürbüz de “Çocuklarımız yabancı olmasaydı hala yaşıyor olurdu. Hanau katliamı ile alakası olmayan Bielefeld’in Kesselbrink kentinde bile anıt yapılmışken Hanau’nun yapmamış olması kabul edilemez” diye konuştu. Hamza Kurtović’in ailesinden Ajla Kurtovic de cevaplanması gereken çok fazla soru olduğunu ve sorumluların neden hala yargılanmadığını sordu.

Hala cevaplanmayan sorular var

Gökhan Gültekin’in abisi Çetin Gültekin, aileler olarak sözlerini tuttuklarını belirterek, “Katliam gecesi ile ilgili hala aydınlanmamış sorular var. Irkçılığa karşı, anma, adalet, aydınlatma ve siyasi sorumluluğun alınmasını talep ediyoruz” diyerek, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 

Mercedes Kierpacz’ın oğlu Colorada Kierpacz, 17 yaşında annesini kaybettiğini söyleyerek, “Polis bizi hala suikastçının babasından korumuyor” dedi. Fatih Saraçoğlu’nun ailesinden Hayrettin Saraçoğlu ise Hanau ve Regensberg belediyelerinin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Hanau Belediye’sinde sergi

Hanau Belediyesi tarafından 1 Şubat’ta bir sergi açıldı. Hanau katliamına götüren kurumsal ve bireysel arka planının açık edildiği ve katledilenlerin anıldığı sergi 18 Mart’a kadar açık olacak.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.