Hava sahası Türkiye’ye kapatılmalı

Dünya Haberleri —

Anna Miranda, Miguel Urban Crespo, Andreas Schieder,

Anna Miranda, Miguel Urban Crespo, Andreas Schieder,

  • Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Andreas Schieder, Anna Miranda ve Miguel Urban Crespo Türk devletinin işgal saldırılarına tepki göstererek, “AB, Rusya, ABD, Türkiye’ye ‘saldırıları durdur’ çağrısında bulmalı. Hava sahası Türkiye’ye kapatılmalı” dedi.

EREM KANSOY / STRASBOURG

Türk devleti ve KDP ortaklığında Federe Kurdistan'ın Zap, Avaşîn, Metina bölgelerine yönelik saldırılar 7 ayını geride bırakırken, Kuzey-Doğu Suriye’ye havadan saldıran Türkiye kara saldırısı için de fırsat kolluyor. Avrupa Parlamentosu'ndaki İlerici Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’ndan Andreas Schieder (Avusturya), Yeşiller Grubu’ndan Anna Miranda (İspanya) ile Sol Grup’tan Miguel Urban Crespo (İspanya), Türk devletinin hava saldırıları, sivil katliamı ve kimyasal silah kullanımına ilişkin gazetemize konuştu.

Erdoğan’ın saldırıları skandal

Kürtlerle dayanışma içinde olduklarını ve Kürt sorununun masada çözümünden yana olduklarını belirten Miranda, “Erdoğan rejimi uluslararası kamuoyunun gözleri önünde Kürtlere saldırıyor. Rojava ve Rojava halkı, barış için savaşıyor. Hem Rojava’da hem de dünyada DAİŞ'i yendiler. Erdoğan’ın saldırıları kesinlikle skandaldır” dedi.

Politik baskı oluşturmalı

Avrupa Parlamento Başkanı Roberta Metsola’nın Türkiye’nin saldırılarının durdurulması yönündeki çağrısının önemli olduğunu söyleyen Miranda, "Türk devletine daha fazlı baskı uygulamak için parlamentonun dışişleri birimleri devreye girmelidir. Türkiye üzerinde ciddi politik baskı oluşturmamız gerekiyor. Erdoğan, Avrupa ile yaptığı tüm anlaşmaları ve görüşmelerde çıkan sonuçları şu anda çiğniyor” diye konuştu.

Rojava’yı desteklemeliyiz

Rojava Devrimi’nin önemine de vurgu yapan Miranda, “Rojava’daki yaşam, dayanışmanın, feminizmin, mücadelenin ve en önemlisi de özgürlüğün örneğidir. Bizler Rojava’yı desteklemeliyiz ve burada Avrupa Parlamentosu’nda bu desteği göstermek için hazır bulunuyoruz” diye konuştu.

Araştırmaya ön ayak olunmalı

Türk devletinin kimyasal silah kullanarak suç işlediğini kaydeden Miranda, “Uluslararası kamuoyu, Amerika ve AB, kimyasal kullanımını şiddetle kınamalı ve gerekli araştırmaların yapılması için ön ayak olmalıdır. Kürt halkının politik aktörlerinin kesinlikle arkasında durmamız ve destek çıkmamız gerekiyor. Kimyasal silah kullanımı ciddi bir savaş suçudur, önlenmelidir” dedi.

AB ve ABD rolünü oynamalı

Türk devletinin, Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik hava saldırılarını kabul etmediklerini belirten Andreas Schieder, “Bizler bu savaşın derhal durdurulması için yüksek bir sesle Avrupa Parlamentosu’nda konuyu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarını kesinlikle kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Hava sahası kapatılmalı

İki hafta önce bir grup vekille Rojava’da olduğunu hatırlatan Schieder, “Bölge aslında yönetim biçimi ile halka güzel bir gelecek sunuyor, bu yüzden bombalıyorlar” dedi. “Türk devleti zehirli gazlar da kullanıyor saldırılarında. Bu kesinlikle tüm uluslararası hukuka ve yasalara aykırıdır” diyen Schieder şu mesajı verdi: “Rusları, AB’yi ve ABD’yi Türk devletinin bu insanlık suçlarını ve kirli savaşını durdurmaya çağırıyoruz. Bu güçler Erdoğan’a derhal dur ve bu saldırıları tekrarlamama çağrısı yapılmalıdır.”

Kuzey-Doğu Suriye’de hava sahasının Türk devletine kapatılması gerektiğinin de altını çizen Schieder "Ve Türkiye’ye bir daha açılmaması çok önemlidir” dedi.

Bürokrasiyi beklemez

OPCW'nin kimyasal silah saldırılarıyla ilgili derhal harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Schıeder, “Bu kesinlikle insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu herhangi bir bürokrasiyi bekleyecek bir durum değil. Bu araştırmalar derhal yapılmalı” çağrısında bulundu.

Aptalca bir bahane

Türk devletinin Rojava'yı işgal etmeye çalıştığını söyleyen Miguel Urban Crespo de "İstanbul saldırısının sözde bir 'bastırma' girişimi olduğunu anlıyoruz ama bu aptalca bir bahane. Erdoğan'ın gerçek niyeti, önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılacak seçimi de kazanmaya çalışmanın bir yolu olarak bölgeyi işgal etmek” diye konuştu.

AP harekete geçmeli

Rojava'ya yönelik saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini kaydeden Crespo, AP Başkanı’nın açıklamasının tek başına yetersiz olduğunu da kaydederek, “Gerekli olan sadece başkanlığın iyi sözleri değil, bunların söylendiğini alkışlasak bile, Avrupa Parlamentosu şu anda neler olup bittiği hakkında bir tartışma yapmalı” diyerek, somut adım atılmasının önemine vurgu yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.