Heilbronn’da devrim ezgileri

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Koroya Newa Heilbronn 5 kadın ve 4 erkekten oluşuyor. 2019 Ekim ayından beri aktif müzik yapan grup, kültürel soykırıma karşı yaptıkları Kürtçe müzik ile cevap olmaya çalışıyor.

PERVİN YERLİKAYA
HEİLBRONN


Almanya’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi-Heilbronn bünyesinde faaliyetlerini yürüten müzik grubu Koroya Newa Heilbronn yaptığı iki şarkı ile Kürdistan’da işgalcilere karşı verilen direnişe ses oluyor. ‘Cenga Rojava’ ve ‘Her der Serhildan’ adındaki iki şarkının da söz ve müziği grup üyelerinden Mazlum Awaz’a ait.
Koroya Newa Heilbronn 5 kadın ve 4 erkekten oluşuyor. 2019 Ekim ayından beri aktif müzik yapan grup, kültürel soykırıma karşı yaptıkları Kürtçe müzik ile cevap olmaya çalışıyor. Grup üyeleri aynı zamanda Almanya’nın Heilbron kentinde bulunan Kürt Toplum Derneği’nde de üyeleri. Almanca ve orijinal adı ‘Kurdische Gemeinschaft Heilbronn e.V.’ olan dernekte aynı zamanda saz ve Kürtçe dil kursları da veriliyor.

İşgalin yıldönümünde

Koroya Newa Heilbronn’un ilk çalışması Cenga Rojava salgın nedeniyle biraz gecikmeli olarak çıktı. Art Records aracılığıyla yayımlanan ‘Cenga Rojava’ Türk devletinin geçen yıl başlattığı işgal hareketinin yıldönümünde yani 9 Ekim’de Art Records etiketiyle dijital platformlarda yayımlandı. Söz müziği koro üyelerinden Mazlum Awaz’a ait olan şarkı Rojava’ya yapılan saldırı ve bu saldırı karşısında Rojava’da gelişen direnişi ve devrimi anlatıyor.

Hamle için şarkı

İkinci parça ise, “Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesine ithaf etmiş. Adı ‘’Her der Serhildan’ olan bu şarkının da söz ve müziği Mazlum Awaz’a ait.

Rojava’daki devrimi anlamak

Koroya Newa Heilbronn üyelerinden Gülistan Ateş, aktif olarak dernek çalışmalarında da yer alıyor. Daha öncede festivallerde şarkı söyleyen Gülistan ilk defa bir grup ile beraber çalışıyor. Gülistan gruba ilişkin şunları söylüyor: ‘’Grubun ilk çalışması ‘Cenga Rojava’ oldu 2019 Ekim ayında bu parça ile beraber amatör bir girişi yaptık. Araya korona girdiği için çalışmalarımız biraz aksadı. Bu grupta da gördüm ki kadınlar her alanda olduğu gibi burada da özgüveni yüksektir.
Rojava devrimi bir kadın devrimi ve bizlerde Rojava’daki işgal süreçlerinde sürekli alanlardaydık ancak bu parçayı seslendirmek ve Rojava’da devrim gerçekleştirenleri onurlandırmak çok farklı bir duygu.“

Kültür-sanata önem verilmeli

Almanya’daki Demokratik Kürt Toplum Merkezleri’nde kültür-sanat çalışmalarına daha fazla yer verilmesi gerektiğini aktaran Gülistan, “Derneklerimizde kültür, sanatıın her alanında çocuklarımızdan başlayarak geniş yelpazeli bir alan oluşturup eğitimler vermeliyiz. Diasporada kendi kültürümüzü bu şekilde çok daha iyi bir şekilde yaşatabiliriz“ diyor.

Kültürümüz ile varız

Grup üyelerinden Muzaffer Bakır da 7 yıl önce Almanya’ya gelmiş. Geldiği süreçten beri dernek çalışmalarında yer alan. Bakır ''Rojava işgali bizde bu grubu kurma duygusunu geliştirdi’’ diyor ve şunları aktarıyor: ‘’Rojava devrimi kapitalist moderniteye karşı kadın öncülüğünde geliştirilen büyük bir hamledir. Rojava tüm halkların bir arada yaşabildiği bir coğrafya bu yüzden burada ki devrim tüm halklara hitap ediyor. Bizde burada grubumuzla onların yaptığı bir devrimin sesi olmak istedik. Bir halk kendini ancak kültürü ile var edebilir. Kendi kültürü, sanatı, dili ile diğer toplumlara yansıtabilir. Avrupa’da yer alan bütün meclislerimizde Rojava devrimindeki paradigmayı esas alabilmeliyiz bu sayede çok renkli ve aktif olabiliriz“

Halkların devrimi

İki şarkının da söz ve müziğini yapan Mazlum Awaz da ‘’Rojava devrimine bir kıvılcım; özgür toplum ezgisi olmak istedik’’ diyor ve Cenga Rojava şarkısına ilişkin şunları belirtiyor ‘’Yüreğimizin devriminin ahengi ve sesi olmak istedik. Çünkü bu devrim, halkların devrimidir. Halkların diriliş kültür devriminin sesidir. Her ezgi, kaynağını halkının tarihinden alır. Yaratılan değerlerden ahengini, ritmini, duygusunu alır. Okuduğumuz bu parça duygusunu, ruhunu, ezgisini Kobanê direnişinden almaktadır. Düşmanımız kazanımlarımıza ne kadar saldırırsa saldırsın, varlığımızı ne kadar inkar-imha etmeye çalışırsa çalışsın, bizler kendimizi yeniden yaratarak kazanımlarımıza sahip çıkacağız.’’

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.