Hidrojenle çalışan trenler devrede

Dünya Haberleri —

  • Hidrojenle çalışan yolcu tren filosu dünyada ilk defa Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Bremervörde kentinde sefere çıktı. 

Trenlerin beşi ilk seferine dün başladı. 14 trenin hepsinin bu yıl sonunda hizmete girmesi bekleniyor. Böylelikle bölgede çalışan 15 dizel motorlu trenin yerini zamanla tümden hidrojen trenlerin alması planlanıyor. Bir sonraki hidrojen tren güzergahının ise Frankfurt olması planlanıyor. Bunu için 27 tren sipariş edildi. 

Yalnızca 1 kilogram hidrojen yakıtı yaklaşık 4,5 kilogram dizel ile aynı performansı veriyor. Emisyonsuz ve gürültüsüz trenlerden duman ve gaz yerine yalnızca buhar ve yoğunlaştırılmış su çıkıyor. Saatte maksimum 140 kilometre yol yapabilen trenlerin yaklaşık 1000 kilometre menzili bulunuyor; bu da bütün bir gün boyunca sefer yaptığı ağda sadece bir hidrojen tankı tüketmesi anlamına geliyor. Güzergah üzerinde yakıt doldurma istasyonu da inşa edilmiş durumda. Hidrojen halihazırda kimyasal bir işlemin yan ürünü olarak elde ediliyor, ancak Alman gaz şirketi Linde önümüzdeki 3 yıl içinde yerel olarak ve sadece yenilenebilir enerjileri kullanarak üretim yapmayı planlıyor.  BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.