Hollanda’nın kazananı liberaller

Dünya Haberleri —

  • Hollanda’da gerçekleşen genel seçimlerin henüz resmi olmayan sonuçları açıklandı. Sağ ve liberal partilerin yükselişte olduğu, sol partilerin büyük düşüş yaşadığı seçim sonuçları solda büyük hayal kırıklığı yarattı.

SERDA DEMİR

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) seçimlerin kazananı olarak dördüncü dönem iktidarda yerini alacak. Binlerce emekçinin sahtekarlıkla suçlanıp borçlandırılması sonucunda ortaya çıkan kurumsal ırkçılıktan dolayı ocak ayında istifa eden hükümette iktidar parti olan sağ liberal VVD Partisi, 35 sandalye ile geçmiş seçimlere göre yükselerek birinci parti olarak seçildi. Seçimlerin ikinci büyük parti ise 24 sandalye ile Demokratlar 66 (D66) oldu.

Sol sandalye kaybetti

Genel tabloda dikkat çeken liberal, sağ partilerin oy artışı oldu. Mülteci ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen Geert Wilders’in öncüsü olduğu Irkçı Özgürlük Partisi (PVV) 3 sandalye kaybederken, mecliste olan diğer ırkçı Demokrasi için Forum (FvD) partisi 6 sandalye daha kazandı. PVV Partisi sandalye sayısını kaybetse de, Hollanda’nın üçüncü büyük partisi olarak kaldı. Sosyalist Parti (SP) ve Kürt sosyolog Serpil Ateş’in de aday olduğu Yeşil Sol Parti’si (GL) ise birçok sandalye sayısı kaybederek seçimlerin en büyük kaybeden partileri oldu. Böylece ırkçı FvD Partisi Yeşil Sol Partisi’nden daha büyük bir parti haline geldi.

Kati Piri seçildi

Seçimlerde sandalye kaybı olan bir başka parti ise AKP ile bağları olduğu bilinen DENK partisi oldu. Geçmiş dönem 3 sandalye sahibi olan DENK, 1 sandalye kaybetti.

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü Kati Piri’nin 7. sıra adayı olduğu İşçi Partisi (PvdA) ise geçmiş dönemde olduğu gibi toplam 9 sandalye kazandı.

Yeni parti BIJ1

Programlarında anti-kapitalist bir parti olduklarını vurgulayan, yeni kurulmuş BIJ1 partisi seçimlerde 1 sandalye kazanarak meclise girmeyi başardı. Seçim çalışmaları boyunca birçok dilde katılım çağrısı yapan BIJ1 partisi, Kürtçe çağrı da yayımlayarak Hollanda tarihinde bir ilk yarattı. Ağırlıkta göçmen kökenlilerden ve kadınlardan oluşan aday listesi ile dikkat çeken BIJ1, radikal söylemlerinden dolayı Hollanda gündemini sıkça meşgul etmişti.

Sol kendini sorgulamalı

Adaylardan seçim sonuçlarına dair ilk yorumlar geldi. Yeşil Sol Parti’den aday olay Kürt sosyolog Serpil Ateş gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu sonuçlarla birlikte sol partiler kendilerini sorgulamalılar. Halkın taleplerine cevap olamadığında, onların sorunlarını yeterince dile getirmediğinde, bunun karşılığını sandıkta alırsın. Halkın yanında olup onların sorunlarını dinlemek, anlamak ve ses olmak için parlamentonun rahat odalarından çıkmaları gerekiyor” dedi.

Mücadelemiz devam ediyor

Sosyalist Parti adayı Murat Memiş ise “Sonuçlar beklediğimiz gibi olmadı, üzgünüz. Bu sonuçlar gösteriyor ki, eğer güçlerimizi birleştirmezsek, tek tek gitmek durumunda kalacağız. Mücadelemiz devam ediyor” yorumunda bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.