Honduras’ta Castro tarihe geçti

Dünya Haberleri —

Xiomara Castro

Xiomara Castro

  • Şili’nin ardından Honduras'ta da devlet başkanlığı seçimlerini solcu bir aday kazandı. Xiomara Castro, Honduras’ın ilk kadın ve en çok oy alan devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta Solcu Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi'nin adayı Xiomara Castro, en yakın rakibi Nasry Asfura'ya karşı oyların yüzde 51’ini elde ederek, ülkenin ilk kadın ve en çok oy alan devlet başkanı olarak tarihe geçti.  İşletme mezunu Castro, Ulusal Parti'den muhafazakar Juan Orlando Hernández'in arka arkaya iki hükümet döneminden sonra iktidarı bırakacağı 27 Ocak 2022'de görevi devralacak ve ülkeyi 4 yıl boyunca yönetecek. 

Eşi darbeyle devrilmişti

62 yaşındaki Castro, 2009 yılında darbeyle devrilen Honduras eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın da eşi. Zelaya yeni bir anayasa yazılması konusunda referandum kararı alınca askeri darbeyle devrilmişti. Darbe sonrası Honduras'ta “Anayasa değişsin” talebiyle yapılan gösterilere öncülük eden Castro’nun seçimleri kazanması bu nedenle “büyük bir zafer” olarak görülüyor. 

12 yıllık acıyı sevince çevirdik

Castro da Pazartesi akşamı yaptığı zafer konuşmasında, darbe sonrası yaşanan acılara atıfta bulunarak “12 yıllık gözyaşı ve acıyı sevince çevirdik. Şehitlerimizin fedakarlıkları boşa gitmedi” dedi. Castro ayrıca mezhep ayrımı olmaksızın tüm kesimlerle diyalog yoluyla bir refah ve dayanışma çağını başlatma sözünü de verdi.

TEGUSİGALPA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.