Hukukçular: Topyekun mücadele şart

  • ÇHD üyesi Ayşegül Çağatay, tecridin ve açlık grevlerinin son bulması için topyekun mücadelenin şart olduğunu, ÖHD üyesi Bilal Erman da herkes için adalet talebinde bulunmak ve mücadele etmek gerektiğini söyledi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi Hapishane İzleme Komisyonu Üyesi Ayşegül Çağatay ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Hapishane Komisyonu Eşsözcüsü Bilal Erman, tutukluların talepleri için başlattıkları eylemi Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.

ÇHD’li Çağatay, tutsakların tecritle, dışarıdakilerin ise ev baskınları, gözaltı tehditleri ve tutuklamalarla baskı altında tutularak yıldırılmaya çalışıldığını söyledi. Tecrit ile topluma mesaj verilmek istendiğinin altını çizen Çağatay, tecridin bir işkence yöntemi olduğunu belirtti. İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sadece tecrit yaşatılmadığını söyleyen Çağatay, “Tecrit içinde tecrit yaşatılıyor” dedi.

Çağatay, salgınla birlikte tecridin derinleştirildiğini; yıllardır süren tecride yeterli ses çıkarılmadığı için topluma yayıldığını söyleyerek, “İçerde olduğu gibi dışarıda da bir hapishane yaratmaya çalışıyorlar. Bizleri birbirimizden tecrit etmeye çalışıyorlar. Avukatlar, gazeteciler, sanatçılar, öğretmenler, sağlıkçılar ve öğrencilerin bir sorun yaşadığında ayrı ayrı tepki vermek yerine tüm bu sorunların ana kaynağına ‘hayır biz bunu kabul etmiyoruz’ ve biz mücadele ediyoruz, Anayasal haklarımız çerçevesinde sizi reddediyoruz demeliyiz” dedi. Çağatay, topyekun mücadelenin altını çizdi.

Mücadeleyle iyi olabiliriz

Mücadeleyle tutsakların sesinin her alanda duyurmanın zorunluluk olduğunu vurgulayan Çağatay, şunları ekledi: “Bu ülkede bir gecede hukuksuz bir şekilde yüz binlerce insan ihraç edildi, topyekun bir mücadele olsaydı insanlar işlerine geri dönebilirdi. Buda benzer bir durum, toplumun genelinin ses çıkarması gerektiği yerde ses çıkarmadığında az sayıdaki insanın üstüne çok yük biniyor. Az insanın sırtına çok yük yüklemek yerine artık kaybedeceğiniz hiçbir şeyimizin kalmadığını görmek zorundayız. Daha kötü olamayız, ancak mücadeleyle daha iyi olabiliriz.” 

Yasa dışı uygulama bitmeli

 ÖHD üyesi Bilal Erman ise cezaevlerindeki hak ihlallerinin sürekli hale geldiğini söyledi. Görüş yasağının, Birleşmiş Milletler (BM) Mandela Kuralarına, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na aykırı olduğunu anımsatan Erman, “Adalet Bakanlığı tarafından bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli, gerek avukat gerekse aile görüşleri yaptırılmalıdır. Bugün ortaya konan hiçbir talep yasadışı değildir. Mevcut iktidara ve bütün yargı mercilerine çağrımdır; çok geç olmadan yasalarınızı uygulayın” diye seslendi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.