İdlib’de Türk işgal planı protesto edildi

Dünya Haberleri —

Medrasat Al-Sawaka

Medrasat Al-Sawaka

  • Suriye’nin bir çok bölgesinden göç ederek İdlib’e yerleşmek zorunda kalanlar Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rojava’yı işgal planını protesto etti. 

     İdlib kentinin doğusundaki “Medrasat Al-Sawaka” (Al-Sawaka Okulu) yerleşimindeki Türk Askeri kontrol noktası önünde yapılan protesto gösterisine çok sayıda kişi katıldı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rojava’yı 30 km daha işgal etme planlarının Suriye halklarına zarar verdiğini ve amacının da demografik değişiklik olduğu gösterilerde dile geldi. Türk devleti tarafından yapılacak işgal saldırısını kabul etmediklerini dile getiren göstericiler, kendileri için büyük tehlikenin Rus-Türk anlaşması sonucu Suriye rejimine terk edilen bölgeler olduğuna dikkat çekti. Göstericiler İranlı milisler ve Rus güçer tarafından kontrol edilen bölgelere, operasyon yapılmasını istedi.

    İşgal Kürtlerin sürülmesi için
    Protestocular, Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmayı ve Suriye topraklarında demografinin değiştirilme girişimlerini kınadı.
    SOHR’a bilgi veren aktivistler, Suriye’nin İdlib kırsalındaki Sarmin şehrinde, Türk askeri karakoluna yaklaşık bir kilometre mesafede protesto gösterisi yapıldığını bildirdi. Gösteri, Rus ve rejim güçleri ile İran destekli milislerin bölgeye yaptığı son askeri harekatın ardından Rus-Türk anlaşmaları nedeniyle İdlib'in doğu ve güney kırsalından göç etmek zorunda kalan onlarca kişi tarafından düzenlendi.

      Rojava sınırı boyunca işgal yerleşimleri
      Gözlemevi kaynaklarının verdiği bilgiye göre gösteride, Erdoğan aleyhinde sloganlar atılarak Türk devletinin, Suriye Demokratik Güçleri ve Kürt güçlerinin kontrol ettiği kuzey ve kuzeydoğu Suriye'deki bölgeleri hedef alması beklenen askeri operasyonu kınadılar. Erdoğan'ın sözde 'güvenli bölge’sinin Suriye’de insani felaketi daha derinleştireceği protesto gösterisinin ana konularından oldu. Göstericiler, yerli halkı yerlerinden etmeye zorlamak yerine, İdlib kırsalında rejim güçleri tarafından yakın zamanda ele geçirilen bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirilmesi çağrısında bulundu. Göstericiler, yerinden edilmiş insanları ve mültecileri Suriye-Türkiye sınırı boyunca yerleştirmek amacıyla şehirler ve köylerin kurulması planına da karşı çıktılar.
      SOHR kaynakları, Türk hükümetine bağlı medya kuruluşları ve aktivistlerin bu gösteriyi görmeyerek tamamen kararttığını doğruladı. İDLİB

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.