İmzalar AB Konseyi yolunda

Yurt Dışı Haberleri —

PKK yasaklarına karşı protesto

PKK yasaklarına karşı protesto

  • PKK’nin AB ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için bir yıldır süren kampanyada sona gelindi. Toplanan imzalar 31 Ocak Salı günü Schuman Meydanı’nda yapılacak açıklama ardından Avrupa Birliği Konseyi’ne teslim edilecek.
  • Aralarında Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek’in de bulunduğu 29 aydının başlattığı, 30 ülkeden 1003 aydının destek verdiği kampanya dünya geneline yayıldı ve milyonlarca imza toplandı.

PKK'nin Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması talebiyle toplanan milyonlarca imza önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak basın toplantısı ardından listeden sorumlu olan Avrupa Birliği Konseyi iletilecek.

Avusturyalı Nobel edebiyat ödüllü yazar Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek’in de aralarında olduğu 29 aydın, siyasetçi ve yazarın kurduğu Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılması için Kasım 2021’de kampanya başlatmıştı. Kampanyaya 13 Aralık’ta aralarında ünlü yönetmen Ken Loach, Fransız senatörler Pierre Laurent, Laurence Cohen gibi isimlerin de bulunduğu 30 ülkeden 1003 tanınmış isim destek verdiğini duyurmuştu.

31’inde Brüksel’de

O günden bu yana dünyanın dört bir yanında Kürtler ve dostları tarafından sürdürülen imza kampanyasında sona gelindi. Toplanan imzalar 31 Ocak Salı günü Brüksel’de AB kurumlarına ev sahipliği yapan Schuman Meydanı'nda yapılacak basın toplantısı ardından Avrupa Birliği Konseyi’ne sunulacak.

Güney Kürdistan, Rojava, Şengal, Mexmûr, Avrupa’nın dört bir yanı, Kanada, Kıbrıs gibi birçok ülkede toplanan imzalar noter tarafından tasdiklendi, Salı günü AB Konseyi yetkililerine verilecek. Açıklamaya kampanyanın yürütücüsü ve destekleyeni çok sayıda isim ile imzaların toplanmasında birebir katkı sunan yüzlerce aktivistin de katılması bekleniyor.

AB Konseyi’ne verilecek

İlerici Enternasyonal Örgüt (Progressive International) Temsilcisi Daniel Kopp, Belçika Barış Hareketi Peace Organisation Vrede Sözcüsü Ludo de Brabander ile merkezi Hollanda’da bulunan Yeni Dünya Zirvesi (New World Summit) aktivisti Jonas de Staal imzasıyla yapılan açıklamada, “Barış, demokrasi ve insan hakları adına Avrupa Birliği Konseyi’ne PKK'yi ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarması çağrısında bulunuyoruz.’ Bu çağrı ekseninde başlatılan küresel kampanya milyonlarca imzayla destek buldu. İmzalar, basın toplantısının ardından Avrupa Birliği Konseyi temsilcilerine takdim edilecek” denildi.

Emeği geçenlere çağrı

Avrupa’da kampanyanın yürütülmesinde aktif olarak yer alan Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) de Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin kampanyasında sona gelindiğini kaydederek, “KCDK-E olarak inisiyatifin başlattığı kampanyayı selamlayarak bileşen güçlerimizle imza toplayarak aktif destek sunduk" dedi. KCDK-E, “Başta imza toplamada emeği geçen yurtseverlerimiz ve dostlarımız olmak üzere halkımızı kitlesel düzenlenecek basın toplantısı ve imzaların teslimi etkinliğine katılmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Hukuk mücadelesi de sürüyor

Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa Birliği’nin dışişleri bakanlarından oluşan, PKK’yi ‘terör örgütleri listesi’ne alan kurum. PKK'nin listesi’nden çıkarılması için hukuki mücadele de sürüyor. Merkezi Lüksemburg'da bulunan Avrupa Adalet Divanı’nda, PKK’nin listeden çıkarılması için toplam 3 dava görülüyor. Davalardan ilki 2014-2018, ikincisi 2019-2020 ve üçüncüsü 2021’den günümüze kadar olan listelere karşı açılan davaları kapsıyor. Divan, ilk davada 2014 ve 2018 yılları arasındaki 8 listeyi iptal ederken, AB Konseyi karara itiraz etmişti. PKK, 2019 ve 2020 arasında listelere karşı da dava açmış, mahkeme her iki davayı birleştirmişti. Böylece üç ayrı dava iki dosya şeklinde görüşülmeye başlandı. İlk dosyaya dair görülen duruşmanın ardından 30 Kasım’da karar açıklandı. Üçüncü dosyaya dair ise mahkeme kararını 14 Aralık’ta açıkladı. Dava avukatları temyiz için Avrupa Adalet Divanı’na itiraza hazırlanıyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.