İngilizce bilmiyorsan şiddet ortamına geri dön!
Kadın Haberleri —

.
- İngiltere'deki kadın sığınakları, kapasiteleri elverse dahi İngilizce bilmeyen şiddet mağdurlarını geri çeviriyor. Ayrımcı uygulamadan en fazla zarar görenler ise, göçmen kadınlar...
İngiltere’deki kadın örgütleri, aile içi şiddet mağdurlarının sığınma yerlerinin kapasiteleri el verse bile, İngilizce bilmedikleri için reddedildiğini duyurarak, endişesini dile getirdi. The Guardian’da geçen habere göre, geri çevirilenler arasında eski eşi tarafından köle olarak alıkonulduktan sonra şiddetten kaçan 14 aylık bebeği olan bir anne de yer alıyor.
20 kadından beşi reddedildi
Zorla evlendirme ve “namus” temelli şiddet riski altında olanları destekleyen Karma Nirvana adlı hayır kurumu, sığınaklara başvuran 20 kadından beşinin, İngilizce konuşamadıkları için altı ayrı sığınak tarafından reddedildiğini söyledi.
Bunlar arasında, İngiltere’ye üç yıl önce gelen ve şiddet uygulayan eşi ve ailesi tarafından evde esaret altında tutulan bir kadın da vardı. Onu yemek pişirmeye ve temizlemeye zorladıklarını ve hamileyken ve doğumdan sonra gerekli eşyalara ihtiyaç duyduğunda bile parasını asla vermediklerini söylüyor: “Bana hediye olarak verilen parayı bile sakladılar. Çok fazla duygusal ve fiziksel istismar oldu ve onlar çocuğumu alıp götürmekle tehdit ettiler. “Kapana kısılmış hissettim ve çok ağlardım” dedi.
‘Bu ayrımcılık’
Karma Nirvana, bebeğiyle birlikte kaçıp kendisine sığınan kadın için, İngilizce konuşamayan mağdurlar için kapasiteye sahip yerler de dahil olmak üzere birkaç sığınakla temasa geçti. Ama hepsi anneye bir yer vermeyi reddetti. Sonunda polisle temasa geçildi ve uygun bir sığınak bulunana kadar bir otele yerleştirildi.
Karma Nirvana’nın yönetici müdürü Natasha Rattu şunları söyledi: “Bir yer olmasına rağmen, bir dil engeli nedeniyle birinin güvenliği hiçe sayılıyor. Hayatları risk altında olan kadınlardan bahsediyoruz. Çoğunlukla göçmen kadınlar acı çekiyor ve bu ayrımcılık. “
‘Dil güvenlik için engel olamaz’
İran ve Kürt Kadın Hakları Organizasyonu IKWRO Kurucusu Diana Nammi ise “Dil, güvenlik için bir engel olmamalıdır, ancak bu bir sorundur ve kesinlikle kabul edilemez” dedi ve ekledi: “’Siyahların Hayatı Önemlidir” dediğimiz ve eşitlik hakkında konuştuğumuz bir dönem. Bu sorunu gündeme taşımak için bir fırsat olmalı.”
IKWRO Kadın Hakları Örgütü, kadınların karşılaştığı dil engellerine tepki olarak 2015 yılında kendi sığınağını kurdu. Ancak sadece 8 yatağı olduğu için kadınları başka yerlere yönlendiriyor. Diğer sığınaklardaki kadınlara dil desteği sağlıyor.
HABER MERKEZİ