İngiltere resesyonda kalacak

Dünya Haberleri —

.

.

  • İngiltere’de 1920’li yıllardan sonra görülen en büyük ekonomik durgunluk Merkez Bankasınca teyit edildi. Merkez Bankası faiz oranını yüzde 3’e çekerken ekonominin yüzde 2,9 daralması bekleniyor. 

İngiltere Merkez Bankası yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için 2,25 seviyesindeki faiz oranını 0,75 puan arttırarak yüzde 3'e yükseltti. Bu artış 1989'dan bu yana en yüksek faiz artışı anlamına geliyor. Banka yılın dördüncü çeyreğindeki enflasyon tahmini de yüzde 11 olarak açıkladı.
1920'lerden bu yana ülkenin ekonomik açıdan en uzun durgunluk dönemine girdiğini belirten banka, önümüzdeki iki yıl daha büyüme görülemeyeceğini uyarısı yaptı. Bankanın tahminlerine göre ekonominin durgunluğun 2023 ve 2024 boyunca da sürmesi ve toplamda yüzde 2,9'luk bir daralma görmesi bekleniyor.

İşsizlik yüzde 6,4 olacak
Ülkede işsizlik düzeyinin de 2025 yılı sonlarında yüzde 6,4'e ulaşacağı tahmin ediliyor. İşsizlik oranı halen yüzde 3,5 ile 1970'lerin ortalarından bu yana en düşük seviyesinde. 
İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz artırımı yaptığı 22 Eylül’den sonraki birkaç hafta boyunca ülke siyaseti ve finans piyasaları kaosa sürüklendi. 
Arz zincirinde oluşan daralma, yerel işgücündeki eksiklik ve özellikle Rusya Ukrayna savaşı ile enerji sektöründeki yüksek fiyatlar sonrası oluşan duruma karşı Batı ülkelerinin merkez bankaları İngiltere ile benzer mücadele içinde.

Yüksek faiz ev kredilerine yansıyacak
İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, hükümetin bir numaralı önceliğinin enflasyon olduğunu ve merkez bankasının müdahalesinin bu hedefle aynı çizgide olduğunu belirtti. 
Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Gölge Maliye Bakanı Rachel Reeves, gıda ve enerji fiyatlarının yüksek olduğu ülkede faiz artışının ev kredilerini yükselteceğine dikkat çekerek ailelerin bu kadar yüksek faiz oranlarını kaldıramayacağını belirtti. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.