İngiltere’de grevler sürüyor

Dünya Haberleri —

  • İngiltere’de enflasyonun altında teklif edilen maaş zammı ve çalışma koşullarını protesto eden sendikaların grevleri hız kesmeden devam ediyor. 

 

NEJLA ARİ/LONDRA

 

İngiltere’de son 40 yılın en yüksek seviyesini bulan enflasyon, sürekli artış gösteren enerji ve gıda fiyatları nedeniyle, avukatlardan demiryolu çalışanlarına, liman işçilerinden posta servisi çalışanlarına kadar milyonlarca emekçi grevde. İngiltere’nin dört bir yanında RMT, ASLEF, UNITE ve CWU sendikalarının çağrısıyla ülkede 1 Ekim’de yapılan eylemler, yıllardır görülen en büyük eş zamanlı protesto dalgası olarak tarihe geçti. 

Tren seferleri durdu

Demiryolu çalışanları grevlerini sürdürürken, iş bırakma eylemi nedeniyle, çok sayıda tren seferi yapılamadı, metro istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu. Sendikalar iş bırakma eylemini bugün ve 8 Ekim’de de sürdüreceklerini açıkladı. Demiryolu çalışanları, daha önceki aylarda da birçok kez greve gitmiş, Haziran’da “son 30 yılın en büyük demiryolu ve metro çalışanları grevini” düzenlemişti. 

Posta çalışanları kararlı

İngiltere’nin resmi posta kuruluşu olan Royal Mail'in 115 bin çalışanı da adil ücret artışı talebiyle iş bıraktı. Royal Mail'in hastalık ödeneği haklarını ellerinden almaya çalıştığını aktaran çalışanlar, çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor. Taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda, posta çalışanları Ekim ve Kasım ayında 19 gün daha grev yapacak. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmadı. 

Öğretmenler de boykotta

Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) üyesi olan binlerce öğretmen de 17 Ekim'de okullara gitmeyerek bir günlük greve gidecek. Sendika tarafından yapılan açıklamada, gerekirse 5 ve 20 Kasım'da da grev günleri organize edileceği belirtildi.

Eylemler hükümeti zorluyor 

Yapılan kitlesel katılımlı grevler ve tepkiler sonrasında Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng en yüksek gelir grubunun vergisini yüzde 45'ten yüzde 40'a çeken bütçe düzenlemesi teklifinin geri çekildiğini açıkladı. Grev ve eylemler hayatı felç ederken, bütçe düzenlemesinde geri adım atan yeni hükümetin ücret artışı ve çalışma koşulları konusundaki tutumunun da değişebileceği öngörülüyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.