İngiltere’de işçiler isyanda

Dünya Haberleri —

  •  Britanya’daki işçi ve emekçiler, bir aylık aranın ardından zam talebi ve daha iyi çalışma şartları için grev ve eylemlerine devam ediyor. Yarın  200 binden fazla işçi grevde olacak.

 

NEJLA ARİ/LONDRA

Britanya’daki işçi ve emekçiler, bir aylık aranın ardından grev ve eylemlerini daha da büyütme karara aldı. Birçok sendika, yaz ayı boyunca yaptıkları grevlere kaldıkları yerden devam edecek. Britanya genelinde 1 Ekim’de 200 binden fazla işçi grevde olacak.

Zam talep ediyorlar

İngiltere’nin en büyük posta servisi Royal Mail çalışanları, Noel'e kadar ücret ve şartların düzeltilmemesi halinde önümüzdeki iki ay içinde 19 grev daha yapacaklarını duyurdu. İşçiler, ücret artışının yanı sıra, iş güvenliği ve iş garantisi de talep ediyor. 

Stephen Smellie

Daha iyi koşullar için

Grevlere hazırlanan İngiltere’deki sendikaların temsilcileriyle ekonomik krizin etkilerini ve işçilerin taleplerine ilişkin görüştük. İngiltere Kamu Hizmetleri Sendikası UNISON’ın Ulusal Yürütme Konseyi Üyesi ve Koalisyon Sözcüsü Stephen Smellie, “Daha iyi maaş teklifi almak için yerel yönetimde grev yaptık. Son 12 yılda maaşlarda ciddi kesintiler oldu. Birkaç yıl boyunca maaşlarımız ya donduruldu ya da enflasyonun çok altında küçük artışlar yaşandı” diyerek daha iyi koşullar için greve gittiklerini söyledi.

Kesintiler artıyor

Yetkililerin yüzde 2 gibi bir zam teklif ettiğini hatırlatan Smellie, “Atık toplama ve okul çalışanlarımız buna karşı çıkarak grev haklarını kullandılar. Bizim teklifimiz ise maaşlara ortalama yüzde 7,5 ile 10,5 arasında bir artış yapılması. Yeni başbakan Truss enerji şirketlerini sübvanse ederek enerji fiyatlarını düşük tutmak için bir yardım paketi açıklamak zorunda kaldı. Özellikle daha iyi maaş alanlar ve işletmeler için vergileri azaltmayı taahhüt etti. Bu kamu sektöründe kesintilere yol açacak. İşçiler bunu genel olarak insan haklarına ve özel olarak da sendika haklarına yönelik saldırı olarak görüyor” dedi. 

Tony Burke

Bedeli neden işçiler ödüyor?

İngiliz İşçi Sendikaları Birliği’nin (Unite the Union) Genel Sekreter Yardımcısı Tony Burke de Muhafazakar hükümetin ekonomi politikalarına tepki göstererek “İçinde oldukları kriz için işçileri suçlamaya çalışacaklar. Daha fazla sendika karşıtı olacak ve saldırıcaklar. İngiltere halkı artık düşük ödemeli işlerde çalışmak istemiyor. Enflasyon yükseldikçe daha fazla anlaşmazlık ve grevler olabilir. Bununla birlikte hükümet karşıtlığı artacak. Sendikalar ise adil bir anlaşma yapmak için mücadele etmeye devam edecek” dedi. 

Enflasyon oranında zam talebi 

Sendikalarının adil bir anlaşma istediğinden söz eden Burke, “Enflasyonla uyumlu maaş artışı olmalıydı. Üyelerimizin neden yüksek enflasyonun bedelini ödemeleri gerektiğini anlamıyoruz” diye konuştu.

John Moloney

İşçi haklarına saldıracaklar

Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi John Moloney ise “Taleplerimizin arasında yüzde 10’luk ücret artışı var. Personelden kesinti yapılmamasını ve işten çıkarma şartlarının değiştirilmemesini istiyoruz. Çok yakında yeni sendika karşıtı yasaların açıklanmasını ve ayrıca istihdam mevzuatına yönelik saldırılar bekliyoruz. Örneğin kaç saat çalışmak zorunda kalabileceğinizi düzenleyen ve işçilere garantili tatil hakkı veren çalışma süresi gibi düzenlemeleri kaldırılabilirler” dedi.

Sendikalar bir araya gelmeli

Hükümetin hizmet olarak gördüğü alanlarda grevleri yasaklayabileceklerini söylediklerini belirten Moloney, “Hükümet bu grevlere saldırabilir. Dolayısıyla sendikal hareket ile muhafazakarlar arasında bir çatışma kaçınılmaz. Bu durumun da ülkede çok büyük bir siyasi etkisi olacağı çok açık. Sendikaların birbirine bağlı kalması gerektiğine dair artan bir talep var” diyerek bunun sendikaların koordineli bir şekilde bir araya gelmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Gordon Martin

Kesintiler geri çekilmeli

Demir Yolu ve Ulaşım İşçileri Sendikası (RMT) Genel Organizatörü Gordon Martin ise “Hükümetin işçilere yönelik saldırıları oldu. 3 yıl boyunca izin paralarının ve ikramiyelerin verilmemesi de RMT üyeleri ile demiryolu endüstrisinde çalışan işçileri eylem yapmaya zorladı. Taleplerimiz arasında bakım işlerinde yüzde 40 ile yüzde 50 yapılan kesintinin geri çekilmesi var. Aksi takdirde yolcular daha zor durumda kalacak. Network Rail Maintenance’daki iş kesintileri programının derhal geri çekilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra üyelerimiz için ücret artışı talep ediyoruz” diye konuştu. 

Örgütlülük taviz verdirir 

Büyük patronların kârlarının tavan yaptığını ancak milyonlarca işçinin yaşam standartlarının çok kötü olduğuna dikkat çeken Martin, Britanya’da ekonominin şu an çok vahim durumda olduğunu ifade etti.

 Martin, “Hükümet işçileri çok fazla zorlarsa ekonomik ve siyasi durumda hızlı bir değişikliğe yol açabilir. İşçiler adına herhangi bir siyasi liderliğin olmaması nedeniyle sendikal hareket çoğuna umut sunan tek örgüttür. Birlik ve mücadeleye hazır bir liderlikle, durum hızla işçilerin lehine dönüştürülebilir. Bu da patronları ve hükümeti ciddi tavizler vermeye zorlayabilir” dedi. 

 

Truss da ekonomist çıktı!

İngiltere Başbakanı Liz Truss, vergi kesintileri öngören 45 milyar sterlinlik tartışmalı bütçe paketini savundu. BBC'ye konuşan Liz Truss, hükümetinin atacağı ekonomik adımları "tartışmalı ama zor kararlar" olarak nitelendirdi. Truss, ekonomi politikalarını savunarak, "Hükümet olarak doğru bir iş yaptığımıza eminim. Ekonomi politikam doğru bir plan" dedi.

Resesyon riski artıyor

Truss hükümetinin ekonomi politikaları sebebiyle sterlin yüksek oranda değer kaybetti. Bloomberg, başbakanlık görevine geleli 1 ay olmayan Truss'ın ekonomi politikalarının, İngiltere'nin resesyon riskini artırdığı yorumunda bulundu. Haberde, sterlinin değerinin dolar karşısında eşitlenebileceği bildirildi.

İngiltere'nin ekonomi paketi ABD ve IMF tarafından da tepkiyle karşılandı. Truss’un vergi indirim planının ekonomik büyümenin önüne geçebileceği belirtiliyo.  LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.