Irak’ta erken seçim gündemde

Dünya Haberleri —

Mukteda es-Sadr

Mukteda es-Sadr

  • Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr parlamentonun feshedilerek, erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı.

Irak’ta genel seçimlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen ne cumhurbaşkanı ne de başbakan seçilebildi. Seçimin yapılabilmesi için parlamentonun üçte iki çoğunlukla toplanması gerekiyordu ancak tüm girişimler şimdiye kadar başarısız oldu. Bu nedenle ülkede aylardır siyasi kriz yaşanıyor ve partilere toplumsal tepki büyüyor.

Yargının fesih yetkisi yok

Iraklı bir grup siyasetçi ve hukukçu da Pazartesi günü parlamentonun feshedilmesi ve genel seçimlerinin yenilenmesi talebiyle Federal Mahkeme’ye başvuruda bulundu. Ancak başvuruyu reddeden mahkeme başkanı Latif Şeyh Mustafa, “Yargının parlamentoyu feshetme gibi bir yetkisi yok” dedi. 

Anayasa izin vermiyor

Irak Anayasa’nın 64. maddesine göre sadece parlamento kendisini feshedebilir. Bu başvuru ya parlamenterlerin üçte biri tarafından ya da cumhurbaşkanının onayı ile başbakan tarafından yapılmalı. Bunun da meclisteki parlamenterlerin yarısı (165) tarafından onaylanması gerekiyor.

Sadr da fesihten yana

Eylül’deki genel seçimlerden birinci çıktığı halde uzlaşma sağlanamadığı için hükümeti kuramayan Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da parlamentonun feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi gerektiğini dillendirmeye başladı. Sadr’ın hükümeti kurması için 30 günlük süre tanıdığı eski Başbakan Nuri El Maliki liderliğindeki Şii Koordinasyon Çerçevesi de gerekli çoğunluğu sağlayamadı. Sadr, İran destekli Koordinasyon Çerçevesi’yle hükümet kurmaktan yana değil. 

BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.