Irak’ta Sadr hükümete talip

Dünya Haberleri —

Mukteda es-Sadr

Mukteda es-Sadr

  • Irak’taki genel seçimlerden birinci çıkan Şii Sadr’dan hükümeti bir an evvel kurma çağrısı geldi. Seçim sonuçlarına itiraz eden Irak Hizbullahı ise kurulacak yeni hükümeti boykot edeceğini duyurdu. 

Irak ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim'de yapılan genel seçimlerde, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclis'e 73 vekil göndererek birinci, Takaddüm Koalisyonu 37 vekille ikinci, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 33 vekille üçüncü olmuştu. Güney Kürdistan’da ise KDP 31 vekil almıştı. YNK ve Goran’ın kurduğu Kürdistan İttifakı ise 19 sandalye kazanmıştı. İlk açıklanan sonuçlarda KDP’nin 33 milletvekili kazandığı bildirilmişti. Ancak itirazların ardından yapılan sayımlarda Hewlêr ve Musul’da birer sandalye YNK’ye geçmişti. Haksızlık yapıldığını savunan KDP ise 2 sandalyenin takipçisi olacaklarını duyurdu. 

İtiraz kabul edilmedi

Milletvekili sayısı 47'den 17'ye düşen Şii Fetih Koalisyonu ise seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek 4 Aralık'ta Yüksek Federal Mahkeme’ye seçimin iptali için başvurmuştu. Ancak 27 Aralık’ta toplanan mahkeme heyeti iptal başvurusunu reddetti. Kararla genel seçim sonuçları onaylanmış oldu.

Sadr hükümeti kurmak istiyor

Seçim sonuçlarının onaylanması üzerine Şii Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, yeni hükümetin bir an evvel kurulması çağrısında bulundu. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan hareketin lideri Sadr, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Vatan bize emanettir" dedi. 

Takaddüm sonuçtan memnun

Seçimden ikinci çıkan Sünni Takaddüm Koalisyonu’nun lideri Muhammed Halbusi de Twitter hesabından görüşlerini aktardı. Yüksek Federal Mahkeme’nin kararına uyulmasını isteyen Halbusi ayrıca vatandaşların taleplerinin karşılanması ve eskisinden farklı bir geleceğin inşası için anayasal sürecin tamamlanmasının önemine de işaret etti. 

Siyasi gidişat iyileştirilmeli

Azim Koalisyonu'nun lideri Hamis Hançer de yaptığı yazılı açıklamada, seçimleri kazanan herkesi kutladı ve yeni hükümetten siyasi gidişatın iyileştirilmesi için ulusal bir kararlılık beklediklerini kaydetti.

Asaib Ehlil Hak Hareketi tepkili

Asaib Ehlil Hak Hareketi tarafından yapılan açıklamada ise Yüksek Federal Mahkemesi'nin seçim sonuçlarının iptali için açılan davada ret kararı almasının üzüntüyle karşılandığı belirtildi. “Mahkemenin, davayı önce şeklen kabul ettiği daha sonra ise yetkili olmadığı gerekçesiyle reddettiği" belirtilen açıklamada, mahkemenin bu çelişkili tutumunun, iç ve dış baskıya maruz kaldığını gösterdiği ileri sürüldü. 

Irak Hizbullah’ından boykot 

Ketaib-i Hizbullah ise seçimler üzerinden bazı ülkelere suçlamalar yönelterek, yeni kurulacak kabinede yer almayacaklarını açıkladı. Ketaib-i Hizbullah ile seçim sonuçlarına itiraz eden Şii Fetih Koalisyonu müttefik.

BAĞDAT

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.