Irak’ta sular durulmuyor

Dünya Haberleri —

  •  Irak Yüksek Yargı Konseyi, Şii lider Sadr’ın “meclisi feshedin” çağrısına karşılık böyle bir yetkileri olmadığını bildirdi. Sadr ise protesto için “milyonları” başkent Bağdat’taki Tahrir Meydanı’na çağırdı. 

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr’ın “Parlamentoyu feshedelim ve erken seçimlere gidelim” çağrısına olumsuz yanıt verdi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Ekim 2021’de düzenlenen genel seçimlerin galibi Mukteda es-Sadr’ın, hükümet kurma krizinin ardından yargının devreye girmesi talebine yanıt vererek yüksek yargının “böyle bir yetkisi bulunmadığını” söyledi.

Konsey, “Mevcut rejimin olumsuz yanlarını Sadr gibi biz de tespit etmiş bulunuyoruz. Ancak parlamentoyu feshetme yetkimiz bulunmuyor” dedi.

Taraflara eşit mesafedeyiz

Siyasi krizin taraflarına da çağrıda bulunan Yüksek Yargı Konseyi, “yargının siyasete alet edilmemesini” istedi. Konsey açıklamasında “Her tarafa eşit mesafede duruyoruz” mesajını verdi.

Anayasa ne diyor?

Irak Anayasası’nın 64’üncü maddesine göre, meclis ancak milletvekillerinin üçte birinin onayıyla ya da başbakan ve cumhurbaşkanının ortak talebiyle feshedilebilir. Sadr’ın şu anda mecliste milletvekili yok. Rakip Koordinasyon Çerçevesi ise meclisin feshini engelleyebilecek parlamento çoğunluğuna sahip. Bu nedenle de Sadr destekçilerini sokaktan çekmemekte kararlı görünüyor. 

Sadr’dan milyonlara çağrı

Yüksek Yargı Konseyi’nin kararını açıklamasından bir gün önce Sadr ise taraftarlarına çağrı yaparak milyonlarla barışçıl bir protesto gösterisi yapmalarını ve Irak’ın bütün savunucularını Bağdat’taki Tahrir Meydanı’na beklediğini söyledi. Şii lider sosyal medya üzerinden tüm Irak halkına seslenerek “Irak’ın her kenti, ilçesi, köyü, mahalle ve sokağından herkes, Irak bayrağıyla Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda milyonluk gösteriye katılsın” çağrısını yaptı. 

Kararı halk verecek

Sadr mesajında, “bunun yolsuzluktan kurtulmak için son bir şans olduğunu” belirterek “Karar halkın kararıdır. Ya reform olacak, ya da yolsuzluk kök salarak onurunuzu yok edecek” dedi. Sadr gösteri sonrası halkın Yeşil Bölge’deki destekçilerinin oturma eylemlerine de katılıp ardından evlerine gitmelerini istedi. Çağrısı yapılan gösterinin günü ve saatiyle ilgili ise net bir bilgi verilmedi.  BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.