Grev, boykot ve gösteri

Dünya Haberleri —

İran'da eylemler

İran'da eylemler

  • İran ve Rojhilatê Kurdistan ‘jin, jiyan, azadî’ sloganı etrafında örgütlenen halk hareketi sokak gösterileri, grev ve boykotlar ile devam ediyor.

Ülke genelinde yapılan üç günlük grev çağrısına bir çok kent katıldı. İran’ın başkenti Tahran’ın Azadi Meydanı için yapılan miting çağrılarına yoğun katılım bekleniyor. Kurdistan’dan gelen ‘katılımınız yetersiz’ eleştirilerine cevap veren İran genelindeki halk işyerlerinde grev, üniversitelerde boykot ve sokak gösterileri ile cevap veriyor. İran kentlerinde eylemler bir kaç kat arttı. 

İran'da Üniversite Boykotları 

Üniversitelerde boykot var

İran'da 7 Kasım Öğrenciler Günü öncesinde üç aydır devam eden rejim karşıtı gösteriler kapsamında genel eylem çağrısı yapılmıştı. Tahran, İsfahan, Şiraz, Reşt ve Senendec şehirlerindeki üniversitelerde üç günlük genel boykot nedeniyle ders yapılmıyor. Harezmi Üniversitesi de kitlesel eylemlere sahne olan yerlerden biri.

Ulusal Öğrenci Birliği, İran devletinin eylemlere katılımı engellemek için gıda zehirlenmesi de dahili bir çok yönteme başvurduğunu bildirdi. Kitlesel eylemler öncesi 1200 öğrencinin okulda yedikleri gıdadan kaynaklı zehirlendiği bildirildi.  Şark-ul Avsad’ın yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, zehirlenme vakalarının Tahran üniversitelerinde yoğunlaştığı bildirildi. Ulusal Öğrenciler birliği: "İsfahan Üniversitesi'ndeki benzer olaylardan edindiğimiz tecrübe bu kitlesel gıda zehirlenmesiyle ilgili olarak yetkililerin sunduğu gerekçeyi yalanlıyor" dendi. En az 4 üniversitede son 10 günde zehirlenme vakaları bildirilmesinin ardından, Harezmi ve Ark üniversitelerinde de yaklaşık 1200 öğrenci gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. İran Bilim Bakanlığı, zehirlenmelere sudan bulaşan bir bakterinin sebep olduğunu savunurken, öğrenciler yemek tepsilerini yola attı. 

Kepenkler kapalı, boykot var

Öğrencilerin ve muhalif grupların sosyal medyadaki hesapları, Azadi Meydanı'nda gösteri çağrısı yaptı. En az 30 kentte daha benzer gösterilerin yapılacağı belirtiliyor. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, Tahran ve İsfahan'ın büyük çarşıları dahil, birçok merkezde esnafın kepenk açmadığı görüldü. Grev ve boykota katılım Kerec, İsfahan, Meşhed, Tebriz, Şiraz, Bucnurd, Kirman, Sebzevar, İlam, Erdebil ve Lahican'da yüksek. 

Tahran'ın mahallelerinde ve birçok kentte yağışlı havaya rağmen bazı gruplar gece sokakta ateş yakıp rejim karşıtı sloganlar attı. İran devletinin denetimindeki medya, açık olan işyerlerinden görüntüler servis ederek, hayatın normal akışında devam ettiğini öne sürdü. 

Şoförler grevde

Kısa mesajlı tehdit

Kirmanşan eyaletinin Paveh kentinde en az 120 kamyon şoförü, 5 Aralık'tan bu yana çalışmayı bıraktı ve İran'ın dört bir yanındaki kamyon şoförlerinin ülke çapındaki genel grevlerine katıldı.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Paveh Yol Bakım ve Ulaşım Departmanı Halkla İlişkiler, kamyon sürücülerini grevi bitirmeye zorlamaları için tehdit etti ve baskı yaptı.

WhatsApp grupları aracılığıyla özel metin mesajları veya genel mesajlar göndererek sürücülerden işlerine dönmelerini istediler.

Mesajlarda, grev yapan sürücüler akıllı kartlarının devre dışı bırakılması ve mazot tayınlarının kesilmesi ile tehdit edildi.

Fabrika işçileri grevde

Tahran'daki Hodro Otomotiv Fabrikası, Senendec Petrokimya Şirketi ve Sepahan Çimento Fabrikası işçileri de greve çıkarak dışarıda ateş yaktı.

Doktorlar ülkeyi terk ediyor

Arman Meli gazetesinin haberine göre, son bir yıl içinde 30 bin doktor, hemşire ve sağlık görevlisi yurtdışında çalışmak için Tıp Konseyi'nden belge talep etti. İranlı sağlıkçıların öncelikli tercihi komşu ülke Umman. Nisana kadarki 12 ayda sadece 4 bin başvuru aldıklarını belirten konsey sözcüsü Rıza Laripur, 2013-2015 döneminde yılda sadece 600 civarında sağlıkçının yurtdışına taşınmak istediğini belirtti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.